Вятър и мъгла - похватите на Путин за "Южен поток"

61900
Вятър и мъгла - похватите на Путин за "Южен поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Новината на вчерашния ден, която разтърси България, е безспорно изявлението на руския президент Владимир Путин – спираме „Южен поток” и България, като не може да е суверенна държава, сега да си търси пропуснатите пари от ЕС.

Снощи, с това изявление, получихме безпрецедентно доказателство колко много Великите сили се месят във вътрешните ни работи. За тези, които могат да мислят, играта отдавна е ясна – Русия иска да ни използва като един от лостовете си в ЕС, защото влиянието на Москва от времето на СССР в България въобще не е отслабнало и съответно Кремъл може да си го позволи.

Вучич: Спирането на "Южен поток" е лоша новина за Сърбия

Намеренията за прекратяване на проекта „Южен поток” не са добра новина за Сърбия. Това заяви премиерът Александър Вучич, ци...

„Южен поток” отдавна се превърна в политически проект, узаконен при управлението на Пламен Орешарски, а не в икономически. И който говори обратното, лъже най-нагло. Доказателствата, че газопроводът се използва като инструмент за  политически натиск в голямата игра за Украйна, се крият в следните въпроси, на които нито едно българско правителство и нито една управлявала партия в последните шест години не отговаря. А те са следните:

 - Какви точно са параметрите на договора за строителство с „Южен поток”, подписан от кабинета „Орешарски”?

- Вярно ли е, че България няма да получава никакви дивиденти, ако капацитетът на „Южен поток” не се ползва на 100%? С други думи, руснаците пускат газ за 99% от капацитета и дивиденти за България – нула.

- Колко големи са транзитните такси всъщност?

Турският гамбит или как умря "Южен поток"

Отказът от строителството на „Южен поток” на пръв поглед е свързан изключително със загуби за Русия. Но това далеч не е так...

На нито един от тези въпроси категоричен отговор, с доказателство подписан документ, няма. Има само дивотии колко много сме пропуснали - е колко е това много? КОЛКО? Затова задавам още един, риторичен въпрос – Вие, уважаеми читатели, да сте чували някой да пусне в къщата си непознат наемател, без да е ясно и категорично изяснено какъв ще е наемът?

В анализ на вестник "Коммерсант" – не на американска, не на английска, не на европейска, не на българска медия – на руска медия (!!!), се казва крайно ясно, че Русия е в положение шах. Че „Южен поток” не може да се спре толкова лесно – и че алтернативата „Турция” не е толкова розова за Русия, защото Ердоган не е Бойко Борисов или Сергей Станишев. За „Южен поток” Русия вече е похарчила милиарди. Образувани са проектни компании, уточнени са срокове – само допреди ден всеки руснак, свързан с проекта, обясняваше как строителството почва този декември. Защото оборудването е купено, договорките са утвърдени. Единственото, което не е утвърдено, е интересът на Русия да мине метър с такси и да наложи своето влияние чрез проекта в България, в Сърбия, в Унгария.

Откакто се заговори за „Южен поток”, стойността на проекта непрекъснато се оскъпява. Само в България тръгнахме от 1,8 млрд. евро, за да стигнем до близо 4 млрд. евро сега. Без да е ясно категорично и точно какви са ползите за България – в цифри, не в приказки. В приказки за соросоиди, за рубладжии и тем подобни глупости. Цифрите са важни за България – къде са те?! КЪДЕ?! КОЙ ЩЕ ГИ ПОКАЖЕ?!

И за да не писне поредният трол за соросоидни зависимости, ще уточня нещо важно за зависимостта на България от Русия. В последния ден от мандата си, служебният министър на енергетиката Васил Щонов не можа да отговори дали и какви компенсации ни дължи „Газпром” заради пониженото налягане в тръбите, по които сега вървят доставките. Щял да провери – проверява в оставка. Ето така проверяват всичките ни управляващи, когато дойде ред до природния газ и до интересите ни, които не са интереси на Русия – и Станишев, и Борисов, и Орешарски. Търговска тайна е договорът с „Газпром” – любимото им изречение. Търговска тайна са им и комисионните – на такива като Р. Овч. Затова и Путин си позволява да обяснява неща за суверенитета на България - защо не обяснява за Австрия, за Италия, за Словакия - и те са част от "Южен поток"?

Експерти в България, които да коментират темата „Южен поток”, има много. Политици, които да я коментират, също. Но няма такива, които да посмеят да излязат с цифри, да им повярваме, че това са истинските цифри и тогава да коментират. Защото когато цифрите говорят и боговете мълчат!

"Коммерсант": Русия трябва да се откаже и от "Южен поток", и от "Син поток"

Русия се отказа от Южен поток – един от най-големите проекти, чието геополитическо значение превишаваше икономическото. След кон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com