Влизат трима десни в един бар...

8858
Влизат трима десни в един бар...
Снимка: БГНЕС

БГ политиката работи или чрез потискаща простота или потискаща сложност. И ако ГЕРБ и БСП функционират през елементарни импулси на въздействие, то при десните е необходим софистициран политически навигатор, който да ориентира малкото електорално единици в трудната партийна картография. Последните новости там са, че Божидар Лукарски заяви как СДС общо взето отивали на коалиция с Валери Симеонов, докато ДСБ и "Да, България" обявиха, че ще възраждат Синята коалиция (без СДС), а малко преди това Глас Народен напусна Реформаторския блок, в който общо взето никой не е останал. Ето как изглеждат в момента лабиринтът на десните: 

СДС. Автентични приемници на синята идея, според тях. Автентични приемници на Реформаторския блок, според тях. Твърдят, че ДСБ са провалили както едното, така и другото. Според тях. Идеята сега е да се комбинира дясна политика с патриотизъм (неочаквано добра комбинация). Спектърът е консервативно-дясно-националистически и отзад напред със същите тиренца. Предположението е, че по някакъв особен начин алхимията между фигурите на Валери Симеонов и на Божидар Лукарски би въздействала опияняващо на масите. Старите седесари изведнъж да преживеят истинска епифания, която да ги накара да повярват, че след толкова превратности и бури най-накрая са намерили дуета Симеонов-Лукарски, представляващ могъща синергия от общи възгледи, програма и настроения. Единият ще забранява музиката нощем и ще плюе руския патриарх, докато другият ще прави същото, в знак на благодарност, че е открил начин да качи единия си файтон хора обратно пак в парламента. Разбира се, цялото обединение има имотен залог - сградата на Раковска, гордост и символ на сините, в момента се дели между тях и патриотите, като бащино огнище. 

ДСБ. Автентични приемници на синята идея, според тях. Автентични приемници на Реформаторския блок, според тях. Твърдят, че СДС са провалили както едното, така и другото. Според тях. Бъдещата им коалиция с "Да, България" представлява дълбока игра на синхрони и пълни противоположности. Нещата са най-любопитни най-вече по християнска линия - първите се дефинират като консервативно християнска сила, докато вторите общо взето са разположелно в либерално левия (както е на Запад) или либерално десния (както неясно защо се нарича тук) сектор, в който общо взето християнството е декласирано и делегитимирано. Но на кой му пука в крайна сметка - българите, по последно проучване, вярват на Ванга повече отколкото в Господ, няма да се впечатлят. 

ДБГ. Тези сте ги забравили. "Движение за България на гражданите". Меглена Кунева и други. Там нещата са само за напреднали. Тези хора напускат Реформаторския блок, за да създадат "Реформаторски общности за демокрация". Вие сами може да си представите страхотния потенциал на тази маневра! 

Глас Народен. Тук няма никакво значение какво ще се случи. В България винаги има един процент пънкари, на които не им прави впечатление, че Светльо Витков отдавна говори като политик вместо като пънкар, правилно разсъдил, че след определена възраст едното не ти прилича, но пък в другото и да станеш за резил няма да си изключение. 

Накрая: Влизат трима десни в един бар. И влизат като котката на Шрьодингер. Влизат.

И не влизат. 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com