Води ли Вучич Сърбия към авторитарно управление?

1981
Води ли Вучич Сърбия към авторитарно управление?
Снимка: Getty Images/Guliver

Силният сръбски политик Александър Вучич иска да заздрави хватката си около властта с победата си на президентските избори на 2 април, въпреки обвиненията, че страната върви към авторитарно управление.

Според опозицията Вучич се опитва да концентрира в собствените си ръце властта в малката балканска държава с население 7,1 млн. души, където средната заплата е една от най-ниските в Европа. Президентският пост има предимно церемониални функции в последно време, но според анализатори той ще притежава много повече влияние, ако бъде заеман от Вучич.

Премиерът се надява да победи на изборите още на първия тур като спечели над 50% от вота. Ако се провали, ще се проведе още един тур след две седмици.

Вучич се отказа да посети Косово

Сръбският премиер и кандидат за президент Александър Вучич няма да посети Косово. Визитата беше предвидена за днешния ден, но вече е яс...

Според крайния националист Воислав Шешел, който е един от 11-те кандидати, „цялата власт не трябва да е концентрирана в ръцете на един-единствен човек, Александър Вучич“.

ЕС или Русия?

Дясноцентристката Сръбска прогресивна партия на Вучич е проевропейска и подкрепя присъединяването в ЕС. Но по-голямата част от населението е съставено от православни славяни със слаба привързаност към Евросъюза и по-близко влечение към традиционния съюзник Русия. Напълно наясно с това, че трябва да изпълни много задачи наведнъж, Вучич пътува до Москва само седмица преди гласуването, за да обсъди получаването на шест самолета МиГ-29 от Русия.

Вучич води една уверена кампания, която включва видео на самолет с надпис „Сърбия 2017“, който е на косъм от катастрофа, защото няма кой да го управлява, както и вестникарски реклами, заемащи цяла страница. Той обвинява опонентите си в получаването на „милиони евро от определени чужди държави“, без да прави уточнения.

Вучич се радва на икономически успех, откакто стана премиер през 2014 г., постигайки растеж от 2,8% миналата година и разчиствайки публичните финанси. Въпреки това средният сърбин печели една 330 евро на месец, а безработицата достига до 15%.

Вучич: България се уплаши от напредъка на Сърбия

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че България се е „уплашила от напредъка“ на Сърбия и по тази причина е отказала д...

Опасният втори кръг

Опозицията се надява да докара Вучич до втори тур, който би бил опасен за премиера, смята политическият анализатор Душан Янич. Социологическите проучвания показват, че негови основни опоненти са бившият омбудсман Саша Янкович и бившият министър на външните работи Вук Йеремич, който се кандидатира неуспешно за генерален секретар на ООН. Очаква се всеки от тях да получи до 10%, следвани от Шешел, който миналата година беше оправдан по обвинения във военни престъпления по време на кървавия разпад на бивша Югославия.

В същото време комедиант разтърсва из основи президентските избори в Сърбия. Той води кампанията си в бял костюм като този на Борат, носи косата си на опашка като на самурай, има хипстърска брада, предлага манифест, пълен с налудничави обещания и използва фалшиво име, с което се подиграва на политическата класа. Използвайки измисленото име Любиша Прелетачевич и прякора Бели (Белия), той може също да се класира втори след Вучич, смятат някои анализатори.

Според политическия експерт Ядранка Йелинич изборите са „начин за отклоняване на вниманието от сериозните неща“.

Текстът е на Йован Матич и е публикуван от агенция France Presse.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com