"Българи - юнаци" оглуши "Арена Армеец", изцедена България остана без медал

23012
"Българи - юнаци" оглуши "Арена Армеец", изцедена България остана без медал
Снимка: Eurovolleyball 2015/CEV

Българският национален отбор по волейбол остана на 4-о място на Евроволей 2015, след като загуби с 1:3 (20:25, 14:25, 25:23, 20:25) от Италия в спор за бронзовите медали.

Момчетата на Пламен Константинов изоставаха през целия двубой и много рядко се случваше да доминират в разиграванията, както и да водят в резултата.

Единствено подобрение имаше в третия гейм, в който "адзурите" се поотпуснаха, а България играеше на предела на своите възможности. Алексиев и Учиков се разиграха, а благодарение на това се стигна и до успехс 25:23.

В четвъртата част силите бяха много изравнени, но Зайцев направи серия от 5 поредни сервиса, с което реши двубоя при 12:17 в полза на Италия. България стигна само до 1 точка разлика, но "лъвовете" така и не успяха да изравнят - 20:25.

Владимир Николов излезе още в края на първия гейм, след като атаката му не беше на ниво, а Ники Пенчев получи контузия във втория сет и се наложи да напусне терена принудително.

Така България записва второ поредно 4-о място на Европейско първенство, след като на шампионата в Дания и Полша "лъвовете" отново останаха в подножието на медалистите

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата почна много силно за италианците, които поведоха с 6:2 и дойде прекъсване за Пламен Константинов. Постепенно българите влязоха в мача и на техническата пауза изоставаха само с 5:8, а след това изравниха и за 8:8 - прекъсване за '"скуадра адзура".

Срещата влезе в темпо "точка за точка", но българската атака изневери в края на гейма. При техническата пауза Италия имаше лек аванс, който успя да се увеличи до 3-4 точки, когато Влади Николов беше хванат на два пъти от италианската блокада. Това доведе до негова смяна, а на терена се появи Николай Учиков.

До края на гейма обаче българите нямаше как да се върнат в мача и при 20:24 Хуанторена наниза победната точка.

ВТОРИ ГЕЙМ

Втората част почна също точка за точка, но Учиков и Пенчев бяха хванати на блок, а Зайцев, Хуанторена и Жианели успяха да направят добри атаки - 5:8. 

Учиков успя да навлезе в мача и записа две добри атаки и застана на сервис, който помогна на Йосифов да направи блок срещу Хуанторена - 10:11. Кубинецът обаче направи страхотна атака по диагонала от зона 4 и прекъсна добрите сервиси на българския диагонал - 10:12. Лошите новини за България се натрупаха малко по-късно, когато Пенчев изкълчи глезена си и на терена се появи Миро Градинаров - 12:15. Ас на Хуанторена доведе нещата до 12:16 при втората техническа пауза.

Кубинецът се разигра и с атака от втора линия направи разликата 5 точки - прекъсване за Пламен Константинов. Ланца пък записа точка след блок аут при много сложна ситуация и направи 12:18 - още едно прекъсване. И това обаче не доведе до край на серията на Хуанторена - 12:20. В този момент той сбърка от сервис, но веднага се поправи с атака през зона 6 - 13:21. Така геймът си отиваше към естествен край, а мощните сервиси на Зайцев и разпиляния български блок ускориха процеса - 14:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Франция потопи в сълзи волейболна България след пълен обрат

С жесток край приключи европейската волейболна приказка за българския национален отбор по волейбол. Нашите момчета поведоха с 2:0 гейма...

Българският тим показа зъби в третата част и, въпреки че отново изостана в резултата, Алексиев, Градинаров и Учиков се разиграха, а диагоналът ни записа два аса за 14:12 в полза на България. Техническата пауза дойде в полза на България при 16:13, когато Алексиев успя да блокира Зайцев.

Тодор Алексиев продължи със страхотните си атаки през зона 4, а Агонцев разпределяше разнообразно играта на родните национали, което доведе до 20:16 в полза на България. Хуанторена и блокада срещу Учиков обаче намалиха разликата до 20:18. При продължително разиграване при 22:20 Учиков успя да играе по пръстите на Хуанторена и да направи 23:20. Алексиев забоде пирон в полето на Италия за 24:21. Зайцев намали до 24:23, но Константинов взе таймаут, след като Учиков заби за 25:23 - 1:2.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

България и Италия се захапаха в следващата част и играха точка за точка. Двете блокакди трудно хващаха атаките на съперника, а грешка на Зайцев в атака доведе до 5:4 аванс в полза на "лъвовете". Последва отличен блок на Градинаров за 6:4, след което италианците взеха таймаут.

Италианците върнаха изоставането си от един брейк пойнт, а Алексиев при 10:9 не успя през зона 6 да забие в полето - 10:10. Геймът се развиваше така до 12:12, когато Градинаров и Йосифов бяха хванати на блок, а Миро сбърка и при посрещане - 12:15. Последва и грешно прехвърлена точка от Учиков за 12:16. Зайцев записа още една точка от сервис за 12:17, но България се доближи само до точка разлика след силна серия от Йосифов - 17:18.

В спираща дъха драма пречупихме Холандия и сме на четвъртфинал на Евроволей 2015

В истински трилър се превърна последният мач от група A на тазгодишното Европейско първенство по волейбол между нашия национален отбор ...

За съжаление, Зайцев и Хуанторена се разиграха, като именно блок-аут на кубинеца направи разликата 4 точки. При сервис в аут на Владо Италия получи 4 мач-бола, като още първият беше реализиран - 20:25.

ПРЕДИ МАЧА

Възпитаниците на Пламен Константинов имаха златен шанс да играят на финал, след като снощи поведоха с 2:0 на Франция в полуфиналната среща. Те обаче не съумяха да задържат преднината си срещу най-добрия отбор в света, в последствие се стигна до тайбрек. В него "лъвовете" поведоха с 4:1, но не успяха да спечелят.

Италия пък падна от голямата изненада на турнира Словения с 1:3, като днешният двубой е повторение на мача за бронза на Олимпийските игри в Лондон.

България ще разчита отново на неистовата подкрепа на хората в "Арена Армеец" и милиони пред телевизорите днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВОЛЕЙБОЛ:

Ето 30-те избраници на Бленджини за Лигата на нациите

Страхотна новина: България ще е домакин на Европейското по волейбол за мъже през 2026-а

Мартин Стоев: Нямам никакви сантименти към този Левски

България се бори за домакинство на Европейското по волейбол за мъже през 2026-та

Националният отбор по волейбол официално има нов треньор

Историческо! Дея спорт е новият носител на Купата на България по волейбол (СНИМКИ)

На Европейско сме! България U20 завърши квалификациите с 3 от 3 (СНИМКИ)

Син на Владо Николов блести при инфарктен успех на България над Турция (СНИМКИ)

След скандал с кмета: Волейболен клуб се мести в друг град

Нова страница в историята на Хебър! Ще играе в първенството с юноши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол