Училището по каменоделство и обработване от врачанското село Кунино подрежда изложба в Мездра

5409
Училището по каменоделство и обработване от врачанското село Кунино подрежда изложба в Мездра
Снимка: община Мездра

Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино организира изложба, която ще бъде подредена в сградата на общинската администрация в Мездра. В мострата ще има творби на настоящи и  бивши възпитаници   на единственото у нас училище по каменоделство и обработване.

Известното средно училище по каменообработване в село Кунино (община Роман, област Враца) има дълга и богата история, която започва със създаването му по време на управлението на БЗНС и Александър Стамболийски. Основателите му са се ползвали с активната подкрепа на министъра от тогавашното земеделско правителство Константин Томов, който е бил родом от Кунино, и на престижното чешко каменоделно училище от град Хоржице. От Чехия са пристигнали и първите видни чуждестранни преподаватели в професионалното учебно заведение - първият му директор Рудолф Браун, неговата съпруга и учителите Станислав Кхун, Йозеф Крауз и Йозеф Шквара.

Шест са фирмите, които искат да строят пътя Мездра -Ботевград

Шест са отворените днес оферти на участниците в обществената поръчка за определяне на изпълнител за допълнително проектиране и строител...

Средното училище по каменообработване в село Кунино е създадено през 1921 г. В него се записват  ученици от всички краища на България. Там те се обучават на дейности като рисуване, моделиране и ръчна художествена обработка на камъка. До наши дни то е уникално и единствено по рода си в рамките на Балканския полуостров. В Европа училищата от този тип са само три: най-старо е училището в Хоржице, Чехия, което е на 127 години. След него е създадено училището в Кунино, което е на 92 години, и най-младо е училището в Карара, Италия.

В последните години  училището попадна в полезрението на медиите с освобождаването на досегашния му директор Стефан Стефанов и назначаването от Министерството на културата за шеф, дъщерята на поета Орлин Орлинов. В отговор на това ученици и общественици подготвиха петиция за връщането на Стефанов.  

Славата на училището разнасят  неговите възпитаници със своите творби  не само у нас, но и в чужбина. Сред  най-известните са: монументално-скулптурните обекти „Създатели на българската държава" в Шумен, „Мемориален комплекс Априлци" в Панагюрище, „Бранителите на Стара Загора" в Стара Загора, Национален парк-музей Шипка в град Шипка, както и многобройни обекти и паметници в Червен бряг, художествено-архитектурна украса на София, катедрални храмове, както и монументи и каменни паркови украси в България и зад граница.

Експозицията ще бъде открита официално на 14 март от 10.30 часа.

Над 7 млн.лева са предвидени за образование в новия бюджет на Община Мездра

Рекорден висок бюджет от 16 072 384 лева одобриха общинските съветници в Мездра. Проектът, който бе предложен от общинската админи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com