За опасните места във Враца и черната хроника в последните години

2437
За опасните места във Враца и черната хроника в последните години
Снимка: Pixabay

Почти седмица след бруталното убийство на русенскатата журналистка Виктория Маринова търся отговор на въпроса – къде е опасно да минавате във Враца. Мнозина ми отговарят така - в неосветената част на парковете при стадиона, в района на жижата, късно вечер дори по централната градска улица, подлезите из целия град , най-вече този до жп гарата и в близост до подлеза на бул. "Мито Орозов", недалеч от Гробищния парк.

Има и други отговори – опитвайте се да избягвате късно вечер местата покрай ресторанти, барове и други увеселителни заведения, където се пие организирано и до откат (както го могат това врачани). На запитване на Аctualno.com от полицията не конкретизираха дали във Враца има улици или квартали, в които има данни за станали нападения, сбивания или свади.

Забравен ли е вече "престъпният прякор" на Добрич - Бермудския триъгълник?

Хората в Добрич сякаш вече забравиха страшното прозвище на града от 1998 година – Бермудския триъгълник, дадено заради безследно ...

Ще припомня само един трагичен факт. Преди 2 години на улица в центъра на града беше пребит до смърт един младеж. Ето историята накратко. На 12 януари 2016 г. дванайстокласникът от гимназия "Васил Кънчов" Тодор Йорданов и приятелката му Грета минават с кола по ул. "Иванка Ботева". На платното пред тях, увлечени в разговор, са братя Дамянови. Тодор им подсвирва с клаксон, което ги ядосва. Братята започват да ритат спрялата кола, чупят странично огледало и ругаят младия шофьор. Той слиза от колата и те го пребиват. Трагедията се разиграва недалеч от Дома на техниката, посред бял ден. Тогава всички граждани на Враца не остават безразлични, защото Прокуратурата повдигна обвинение на двамата братя братя Дамянови с прякор Поничките за непредумищлено убийство и лека телесна повреда. В последствие след петорна експертиза се оказва, че Тодор имал проблеми със сърцето и след побоя това е предизвикало смъртта му. Два дни след уличния сблъсък и смъртта на Тодор, Врачанската окръжна прокуратура обяви, че нападателите по непредпазливост са причинили смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. За хрониката: Тодор е мъртъв, Поничките са хулигани. Така за 10 минути си отива един младеж и завършва тази одисея, в която героят не се завръща при Пенелопа. Също както и Виктория не се връща у дома, след като среща Северин.

Има и още един ракурс по темата – врачани разполагат с най-модерната система за видонаблюдение в България, която заработи през септември 2017 г. Софтуерната програма има същите възможности, с каквито разполагат системите в Брюксел, Барселона и Лондон. Видеонаблюдението се осъществява от 35 камери, разположени на 13 възлови кръстовища в областния град, в подлеза на бул. "Мито Орозов", 4 в този при Многопрофилната болница и 6 в подлеза при ж.п. гарата. Включени са 4 камери на входа на главния път "Е-79" във Враца, на изхода от града към ферибота "Оряхово", както и камери на площадите "Христо Ботев" и "Македония", хижа "Вестителя" и в село Баница. Видеонаблюдение има и в квартал "Кулата", което се използва срещу нелегалните таксита.

Монтирани са и нови камери в община Борован, които следят за реда и сигурността и по пътя Враца-Оряхово, който минава през Борован.

14 служители на Областната дирекция на МВР и районното управление във Враца са обучени и работят с комплексната система. За нея са похарчени 460 хиляди лева, взети от капиталовите разходи на Община Враца.

Подлезите на Варна - местата, които носят сериозен риск от престъпление

Последните събития в страната, свързани със жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова от Русе, със сигурност ни карат все п...

Камерите са свързани с полицията и дежурните в Община Враца, имат 360 градуса обхват, като снимат и през нощта, а по зададени предварително параметри, могат да алармират за паднал на пътното платно човек или за престъпник с маска на лицето. Видеозаписите могат да се ползват като доказателство в съда. Системата разчита не само за следене и контрол на пътния трафик и за нарушенията на пътя, но и за регистрирането на други престъпления, което осигурява спокойствие на живеещите в града.

Но ако сте изкушени от джокинга или искате да спортувате сред природните красоти на Врачанската планина, знайте, че сами не бива да го правите, дръжте мобилния си телефон винаги включен и информирайте приятели и близки за плановете си. Избягвайте да се разхождате сами по вечерно време в близост до барове и ресторанти, където можете да предизвикате гнева на добре почерпени любители на алкохола. Или както се казва в една българска поговорка – "страх лозе пази", независимо, че сте в обхвата на видеокамерите, ако ви се случи да ви нападнат, плюйте си на петите и бегом до близката патрулка на полицията или бързо наберете тел. 112.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com