Асандж е болен

6190
Асандж е болен

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, които се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от пет месеца, страда от заболяване на белите дробове, което има риск да се влоши, каза еквадорската посланичка Ана Албан по време на посещение в Кито, предаде БГНЕС.

"Той страда от белодробно заболяване, което може да се влоши всеки момент", каза тя преди среща с президента Рафаел Кореа. "Еквадор покрива медицинските разходи и му осигурява ежедневни посещения на лекар", уточни посланичката. Тя припомни, че Асандж живее в тясно пространство.

Говорител на "Уикилийкс" в Лондон отказа да коментира съобщението на Кито за здравословното състояние на Асандж. Той получи убежище на територията на посолството на Еквадор, помещаващо се в лондонски апартамент, за да избегне екстрадирането си към Швеция. Там е обвинен в изнасилване и сексуално насилие, които отрича.

41-годишният австралиец твърди, че ако бъде върнат в Швеция, той рискува да бъде екстрадиран в САЩ, където рискува дори смъртно наказание за публикуването на американски секретни документи. Еквадор му даде политическо убежище, но Лондон смята да приложи заповедта за арест от Швеция, така че той не може да напусне територията на посолството. В края на октомври Кито вече посочи, че има риск за здравословното състояние на Асандж и обвини Лондон, че не му позволява да излезе от посолството, за да бъде хоспитализиран.

Редактор: Десислава Ушатова

Камбербетч ще изиграе Асандж

Компанията DreamWorks ("ДриймУъркс") ще снима филм за Джулиън Асандж, съобщи сайтът The Wrap (Дъ Реп), предаде БГНЕС. Филмът все още н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com