Холандия: Обсъждаме Шенген след допълнителния доклад за Румъния

3317
Холандия: Обсъждаме Шенген след допълнителния доклад за Румъния

Холандия смята, че въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген не трябва да бъде обсъждан преди допълнителния доклад на Европейската комисия за Румъния, който предстои да излезе в края на годината. Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи, предаде БНР.

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени, гласи позицията на правителството в оставка на Марк Рюте, който се очаква след изборната си победа да оглави и следващия кабинет.

България - заложник на румънските проблеми

България се превръща в заложник на румънските неволи около Шенген. Политическата криза в страната отлага приема й в елитния клуб - с...

В изпратената до парламента оценка е отчетено, че и двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели. Затова, според властите в Хага, наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи.

Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния. Холандия все така обвързва заключенията в тях с темата "Шенген", и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния. На това мнение са и други страни от Евросъюза, пише в позицията на правителството. В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица.

Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

Редактор: Яна Баярова

Проевропейските партии победиха на изборите в Холандия

Избирателите в Холандия подкрепиха двете проевропейски центристки партии, а евроскептиците от антиимигрантската Партия на свободата, ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com