И гръцките училища бедстват

13438
И гръцките училища бедстват

Младите са бъдещето на една страна. Но за какво бъдеще може да се говори, когато поради липсата на пари училищната система не е в състояние да подготви тези млади хора за живота? Кризата в Гърция удари и образованието.

След като завършат шести клас, гръцките ученици продължават образованието си или в гимназия, или в лицей - ако искат да се подготвят за приемните изпити в университета. Много от гръцките гимназии и лицеи обаче не са мръднали в последните 25 години - оборудването им изобщо не е обновявано, чиновете и столовете са от 70-те години, кабинетите по химия разполагат само с по няколко колби.

Не достигат близо 2000 учители

Трусове разлюляха гръцкия град Патра

Около 01:20 часа нощес трус с магнитуд 4 по Рихтер разлюла град Патра. Няма първоначални данни за щети. Последвали са още няколко затих...

В Пети общообразователен лицей в атинския квартал Петруполис кабинетите са малко по-модерни. Директорът Павлос Пердикакис не без гордост изтъква, че лицеят има собствена библиотека, кабинети по химия, физика и информатика, баскетболно и волейболно игрища. За беден работнически квартал, какъвто е Петруполис, лицеят е едва ли не луксозен.

Учениците са 240, учителите - 30, като 25 от тях са на постоянен договор. В други гимназии и лицеи обаче положението с преподавателите е критично, казва Николаос Папахристос, председател на Синдиката на учителите. "В момента има недостиг от близо 2000 учители, в училищата в по-малките гръцки градове е най-зле - там липсват преподаватели по основни предмети като гръцки, физика, химия и математика".

Кризата обаче се усеща даже и в сравнително по-заможния лицей в Атина, чийто директор е Павлос Пердикакис. Организирането на екскурзии, например, става все по-трудно, защото липсват средства. Много родители едва свързват двата края и не са в състояние да дадат пари на децата си за подобни "екстри". Учениците вече все по-рядко пазаруват и в училищната лавка, чийто оборот е намалял с една трета в сравнение с предишната година.

Частниците са по-добре

Гърция дава 27,5 млрд. евро на четирите си най-големи банки

Още 27,5 млрд. евро са нужни на Гърция, за да стабилизира четирите си най-големи банки, казва в свое съобщение Гръцката централна банка...

В Гърция по традиция много ученици взимат частни уроци, за да се подготвят по-добре за университета. Това "удоволствие" е скъпо, въпреки това междувременно е създадена цяла мрежа от педагози, занимаващи се с частно обучение - един вид параобразователна система, подобно на параикономиката, която процъфтява в Гърция от десетилетия.

Ако на тази система обаче се сложи край, хиляди частни учители ще останат без препитание. Същевременно в редовните училища има сериозен недостиг на преподаватели. Защо частниците да не бъдат назначени в тях? Няма пари, казва Папахристос - учителските заплати са съкратени с близо 40 процента и вместо 1000, сега заплатата на начинаещ учител е 620 евро.

Николаос Папахристос, който представлява интересите на учителите в обществените училища, изтъква, че те поне си плащат данъците редовно - за разлика от частниците. В образователната система тази шуробаджанащина, която се шири в обществения сектор в Гърция, липсва, казва председателят на Синдиката на учителите. Но системата куца все повече и повече, а клиентелизмът неизбежно спъва всяка промяна.

Източник: Дойче веле

Църквата в Гърция е готова да дава земите си за селско стопанство

Кризата в Гърция обединява обществото на южните ни съседи както никога досега. В борбата с последиците ѝ се включи и църквата. Църковн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com