Идва краят на СПИН-а

13641
Идва краят на СПИН-а

Краят на епидемията от СПИН по света е близо, заявиха от UNAIDS - световната програма за борба с болестта. Това е възможно благодарение на по-добрите медикаменти за лечение и превенция на опасния вирус, който причинява имунен дефицит, пише в годишния доклад на организацията, предаде КРОСС.

С 50% са намалели случаите на новозаразени хора с болестта в 25 бедни и средно развити страни. Половината от тях са в най-засегнатите райони като Африка.

Учените все по-близо до откриването на ваксина срещу ХИВ

Учени са все по-близо до откриването на ваксина срещу ХИВ, пише вестник „Айриш таймс”. Екип южноафрикански учени разкри как...

В някои от държавите с най-високо разпространение на болестта новоинфектираните случаи са намалени значително в сравнение с 2001 г. - с 71% в Ботсвана, 68% в Намибия, 58% в Замбия, 50% в Зимбабве, 41% в Южна Африка. Благодарение на усилията да се спре болестта, е овладяно нарастването на случаите на ХИВ, заяви UNAIDS.

Около 34 милиона души в света са били заразени с ХИВ в края на 2011 г., съобщи Ройтерс. Случаите на смърт от болестта обаче са намалели на 1,7 милиона през миналата година от 2,3 милиона през 2005 г. и 1,8 млн. през 2010 г.

По целия свят пада и броят на хората, които се заразяват по кръвен или полов път от болестта. 2,5 млн. са новите случаи на заразени с вируса през миналата година, което е с 20% по-малко, отколкото през 2010 г., отчитат от UNAIDS.

Редактор: Десислава Ушатова

Откритата в Тайланд болест не е нов вид СПИН

Откритото в Тайланд ново заболяване на имунната система във възрастните хора не е нов вид СПИН, изобщо не е вирусна инфекция и не се п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com