Кметът на Ню Йорк тръгва на поход срещу затлъстяването

3608
Кметът на Ню Йорк тръгва на поход срещу затлъстяването

Градската управа на Ню Йорк наложи частична забрана върху продажбата на газирани напитки в опаковки от повече от половин литър, която се осъществява в ресторантите, стадионите и киносалоните. Идеята на кмета Майкъл Блумбърг е да продължи борбата със затлъстяването, предаде БЛИЦ.
Мярката, която може да бъде оспорена в съда от големите производители, ще влезе в сила след шест месеца - на 12 март.

Големината на газираните напитки в заведенията за бързо хранене и ресторантите, както и на обществени места като стадиони, например, няма да може да надвишава 470 милилитра.

Същевременно, забраната няма да се прилага в супермаркетите и хранителните магазини, където нюйоркчани ще могат да си купуват газирани напитки, често по-евтини от водата, в бутилки формат XXL. Забраната не засяга напитките и подсладителите, които заменят захарта, както и плодовите сокове.

Седемдесетгодишният Майкъл Блумбърг редовно е обвиняван от противниците си, че е обсебен от здравните въпроси и нарушава свободата на гражданите в тази област.

"Градската управа прави голяма крачка за намаляване на затлъстяването", заяви кметът след гласуването на мярката.

Според кметството, около 6000 нюйоркчани умират годишно заради здравословни проблеми, свързани със затлъстяването. Един от всеки осем страда от диабет. Над половината от жителите на града (58%) са затлъстели или са със свръхтегло, а този проблем засяга и около 40% от децата в обществените училища.

В края на миналата година кметството публикува изследване, което показва, че ако се пият 600 милилитра газирани напитки дневно, това се равнява на консумацията на 22 кг захар на година.

Майкъл Блумбърг бе инициатор на забраната за пушене в баровете и ресторантите през 2003 г. - решение, което бе широко приложено и на други места, а миналата година се разпростря и върху нюйоркските паркове и плажове.

Редактор: Яна Баярова

Италия обмисля нов данък върху нездравословните напитки

Министърът на здравеопазването на Италия обмисля налагането на нов данък върху нездравословните напитки, предаде агенция Ройтерс. Очак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com