Лагард е обезпокоена от загубата на доверие в световната икономика

4175
Лагард е обезпокоена от загубата на доверие в световната икономика

Генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че е разтревожена от "загубата на доверие" в световната икономика и допълни, че еврозоната не е единственият проблем.

Тя даде за пример "важните въпроси", свързани с бюджетното положение на САЩ. Във връзка с Гърция Лагард заяви, че МВФ "никога няма да напусне масата на преговорите", но допълни, че фондът ще бъде взискателен към гръцките власти във връзка с изискваните реформи от Атина в замяна на финансовото й спасяване, предаде БГНЕС.

"В момента ясно се наблюдава загуба на доверие, което се подхранва от съчетаването на лоши икономически индикатори с реакцията на инвеститорите на това положение", заяви Лагард на пресконференция във Вашингтон.

Във връзка с положението в еврозоната директорката на МВФ изрази "съмнения" в способностите на ръководителите да приложат на практика решенията, за които се договориха. Лагард посочи и рисковете, които тегнат над САЩ, заплашени от бюджетна безизходица, ако до края на годината не се постигне споразумение с Конгреса.

"Има важни въпроси, засягащи икономическото бъдеще на САЩ. Трябва да бъдат обсъдени и одобрени солидни мерки, а това все още не се случва", заяви тя. Лагард изрази надежда, че течащото разследване на манипулациите на Либор, междубанков лихвен процент с централно значение за световната икономика, ще стимулира усилията за по-добра регулация на финансовия сектор.

"Повече от три години след масивните усилия за реформиране на финансовата регулация, тази реформа не е довършена, необходимо е да стигнем по-далеч", заяви Лагард и допълни, че "има още много какво да се направи най-вече в Европа и в САЩ".

Редактор: Калина Здравкова

МВФ: Разговорите с Гърция ще продължат до септември

Разговорите, които в момента Гърция води със своите международни кредитори за изпълнението на исканите реформи от Атина, вероятно ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com