Монти: Италианските банки не са в риск

2659
Монти: Италианските банки не са в риск

"Еврото не е в криза. Проблемът е, че няколко страни от Европейския съюз имат криза на държавния дълг. Нашата криза е системна", каза премиерът. "В Италия няма кредитни институции в риск", каза италианският премиер Марио Монти в интервю за италианска телевизия, предаде АСН.
 
Италия е готова да работи за въвеждане на данък над финансовите транзакции в Европейския съюз, каза още премиерът Монти. "Правителството на предшественика ми Силвио Берлускони се бе обявило против такъв данък на европейско равнище, но аз заявявам, че италианското правителство е отворено по тази тема", каза Монти. Той обаче подчерта, че Италия няма да въведе едностранно такъв данък, предаде БТА.

"Готови сме да работим по въпроса, но не и ако става дума само за Италия. Във фаза, когато имаме голям интерес да сътрудничим тясно със страни като Франция и Италия, защо не", продължи Марио Монти. "Това обаче няма нищо общо с факта, че съм бил студент на професор Тобин", пошегува се той.
  
Марио Монти, който ще посети Берлин в сряда, ще се опита да убеди канцлерката Ангела Меркел, че единният пазар и еврото са изгодни за Германия. "Общественото мнение в Германия се тревожи, че един ден ще трябва да плаща за нехайното поведение на други европейски страни. Ще се опитам на срещата в сряда с г-жа Меркел да й докажа, че Италия съвсем не се държи безотговорно и преди всичко че Германия има полза от единния пазар и еврото", добави Марио Монти пред РАИ 3.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com