Наизустяването - основата на китайското образование

18418
Наизустяването - основата на китайското образование

7:30 е и на влизане в час минавам покрай китайски ученици, които рецитират различни неща на английски, готвейки се за поредното контролно, пише за "Гардиън" британецът Алистър Клоу.

В китайските училища веднага се забелязва, ученето наизуст е висш принцип. Помненето вместо разбирането явно е основна цел в образователната система. Въпреки че това може да изглежда архаичен подход за западняците, в Китай вярват, че именно наизустяването е пътят към разбирането.

"Докато на Запад запаметяването и разбирането се схващат като две взаимноизключващи се неща, китайците ги смятат за един свързан феномен", заявява проф. Ан Ран, декан по международното обучение в Южнокитайския университет по технологии.

Китай притежава една от най-успешните образователни системи в света, което за мнозина оправдава този спорен метод.

Имайки предвид, че функционалната грамотност в Китай изисква усвояването на 3000 - 4000 писмени знака, е разбираемо защо запомнянето и повторението са толкова важни.

В британските университети способността да се прилага разбраното е от първостепенна значимост. "В университета не става въпрос за наизустяване на дати, запомняне на цитати или заучаване на текстове. Важно е разбирането на идеи и концепции и използването на това знание за изграждането на релевантни и обосновани аргументи", смята д-р Аманда Сайвс от Университета в Ливърпул.

В Китай фокусът върху наизустяването започва от рано, а трите години в гимназия са почти изцяло посветени на подготовката за gaokao - приемният изпит за университет. През този период е нормално учениците да учат по 8 часа на ден 5 дни в седмицата, плюс допълнителни часове през съботите.

Мнозина експерти смятат, че китайската образователна система на наизустяване улеснява и профилирането на учениците по специалности. Годините на запаметяване често водят до предпочитания в полза на науката, математиката и бизнес специалностите, докато изкуствата например широко се пренебрегват. Това е оправдано и от държавна гледна точка, имайки предвид, че Китай е световен икономически лидер и специалисти в тези области са особено полезни.

Редактор: Десислава Ушатова

Китай: САЩ изпадат в бездна

Китайската официална новинарска агенция предупреди Съединените щати, че са на път да изпаднат в "бездна, от която никога няма да изля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com