Намалиха рейтинга на Аржентина

5106
Намалиха рейтинга на Аржентина

Рейтинговата агенция Фич /Fitch/ понижи рейтинга на Аржентина с пет степени във вторник от "B" на "CC" и определи като "вероятен" фалита на страната, която бе осъдена да плати 1.33 млрд. долара на хедж фондове.

В четвъртък федерален съдия в щата Ню Йорк /САЩ/ издаде решение Аржентина да плати тази сума на хедж фондовете, притежаващи нейни държавни дългове и отказали замяна на ценните книжа след фалита на страната през 2001 г.

"Възможен е банкрут", се казва в съобщение на Фич, като посочва, че перспективата за рейтинга на Аржентина остава "негативна" и не е изключено по-нататъшното му намаляване в следващите месеци.

Оценката дадена сега на Аржентина от Фич е само на два пункта от рейтинга "DDD", който отговаря на неизпълняваща финансовите си задължения страна.

Моментът на истината ще дойде в Буенос Айрес на 15 декември. До този ден Аржентина трябва да предоговори дълга от 3,1 милиарда долара, към който сега се добавят 1,33 млрд., преди да се обърне към несъгласните кредитори.

"Едно пропуснато плащане /.../ може да предизвика каскада от неизпълнения на всички дългови ценни книжа, издадени по силата на международното право", съобщават от Фич.

Аржентина, която обяви намерението си да обжалва решението в Ню Йорк, винаги е отказвала да плати и цент на тези хедж фондове, които тя нарича "лешояди", заради стремежа им да бъдат обезщетени 100%, докато повечето кредитори на латиноамериканската страна приеха намаляване със 75% на вземанията си след банкрута на страната през 2001 година.

Редактор: Евгения Гигова

Борисов за Ройтерс: Кога са говорили добре за правителство при криза?

"За кое правителство е казано, че се е справило с кризата в света и е направило живота на коя страна в света по-добър през последните т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com