Нобелът за мир на ЕС бил "противозаконен"

5553
Нобелът за мир на ЕС бил "противозаконен"

Присъждането на Нобелова награда за мир на ЕС е „противозаконно”, тъй като той не е "шампион на мира", както е определено по волята на основателя Алфред Нобел, заявиха от Международното бюро за мир днес, предава АФП.

В отворено писмо до Нобеловата фондация на Швеция организацията е поискала тазгодишната награда от 923 000 евро (1,19 млн. долара) да не бъде присъждана. Това искане беше незабавно отхвърлено от Норвежката комисия, натоварена с избора на лауреат за мир.

Ромпой иска всички 27 лидери да приемат Нобела за мир

Херман Ван Ромпой - президентът на Европейския съюз (ЕС), изрази надежда, че лидерите на всички 27 членки на блока ще посетят Осло, за...

„ЕС очевидно не е сред „шампионите на мира”, които Алфред Нобел е имал в ума си и е описал”, коментират от Международното бюро за мир.

Шведският инженер и филантроп Алфред Нобел, който умира през 1896 г., е заявил, че наградата трябва да отиде при човека, свършил най-много или най-полезна работа за братството между народите, за премахването или намаляването на армиите и за поддържането и провеждането на конгреси за мир.

Според Международното бюро за мир обаче ЕС не се опитва да извърши демилитаризация в международните отношения, а членовете на блока позволяват да се прилага сигурността, основана на военната сила, и са водили войни, вместо да настояват за необходимостта от алтернативен подход.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com