ООН: 2,5 млн души в Сирия се нуждаят от помощ

2722
ООН: 2,5 млн души в Сирия се нуждаят от помощ

Заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос изтъкна все по-несигурното хуманитарно положение в Сирия, след като се срещна с представители на местните власти, за да лобира за достъп на повече международни хуманитарни работници в страната.

"Оценката ни в края на март беше, че един милион души се нуждаят от помощ", заяви тя пред Би Би Си и допълни, че сега техният брой може да е достигнал 2,5 милиона души, предаде БГНЕС. В него влизат хиляди хора, които са намерили подслон в училища, обществени сгради и частни жилища. "Посетих много училища в Дамаск, в които се намират хора, напуснали домовете си. Много от тях са загубили дома си", заяви Амос.

"Училищата отварят врати през септември. Не е ясно къде ще отидат хората, така че децата да могат да започнат обучението си", допълни тя. Амос подчерта, че агенциите на ООН в Сирия и техните местните партньори не могат да се справят с хуманитарната криза сами и тя ще продължи да лобира правителството да разреши достъп на повече хуманитарни работници и организации.

"Има възможност да се разреши на други международни неправителствени организации да работят в страната, но правителството е крайно обезпокоено, че те може да подкрепят така наречените от него бунтовнически групи. Моята работа е да опитам да ги убедя, че това не е така, че нашата работа е да помагаме на обикновените сирийци", заяви Амос. Тя призова правителството и бунтовниците да прекратят конфликта и да позволят на хуманитарните работници да се придвижват свободно.

Редактор: Калина Здравкова

20 убити при въздушна атака в Северна Сирия

При атака на сирийските ВВС бяха убити над 20 души в бунтовническата област Азаз, Северна Сирия, близо до границата с Турция, съобщи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com