Посланикът на Косово в Сърбия подаде оставка

10993
Посланикът на Косово в Сърбия подаде оставка

Първият дипломатически представител на Косово в сръбската столица Белград Лулзим Печи, който встъпи в длъжност преди три дни, подаде оставка заради конфликт с косовския премиер Хашим Тачи, предаде БГНЕС.

В писмо, адресирано до президентството в Косово той обяснява, че е подал оставка след като Тачи е критикувал негово интервю пред сръбски медии. В интервюто си той заявява, че "нормализация на отношенията между Белград и Прищина ще бъде постигната напълно когато Сърбия признае независимо Косово". Самият Тачи постоянно повтаря, както и всеки друг косовски политик, че крайната цел на Прищина е да види Косово, признато от Белград.

Той обаче явно счита, че неговият дипломатически представител в Сърбия е допуснал дипломатически гаф, знаейки, че ЕС изисква нормализиране на отношенията без изискване Сърбия да признава незасимостта на Косово. Според косовския анализатор Адриан Арифай "косовските власти са допуснали голяма грешка, ако са изпратили свой дипломат в Белград без да го инструктират за поведението и това, което може да казва".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com