Православните християни отбелязват Коледа по Юлианския календар

52447
Православните християни отбелязват Коледа по Юлианския календар

Православните християни по цял свят отбелязват Рождество Христово по Юлианския календар.
Християните в Сърбия, Македония, Русия, Украйна и Грузия днес празнуват Коледа, тъй като църквите на тези четири държави отбелязват празника според Юлианския календар.

Православните руснаци празнуват Рождество. Раждането на Спасителя отбелязват и Сръбската, Йерусалимската и Грузинската църква. Празнична служба се проведе на мястото на раждането на Исус Христос във Витлеем.

Все повече хора работят на Коледа

Броят на хората, които работят на Коледа се е увеличил със 78% през последните осем години, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС. ...

В нощта срещу 7 януари в храма „Христос Спасител” в Москва се проведе Рождественско богослужение, начело с патриарх Кирил. На богослужението присъстваха над 6000 души, сред които премиерът Дмитрий Медведев и съпругата му.

Ръководителят на руското правителство поздрави и всички вярващи в интернет. Той пожела на всички православни християни радост и благоденствие.

Президентът Владимир Путин присъства на богослужение в женския манастир в село Лесное в района на Сочи.

Преди началото на службата в катедралния храм „Христос Спасител” руският патриарх Кирил поздрави православните християни с Рождество Христово.

По традиция главата на Руската православна църква води празничната служба катедралния храм в Москва.

Коледното настроение

Коледа е, уважаеми читатели на Actualno. Един от двата най-големи християнски празника. Но може би най-големият като създадено настроен...

„Поздравявам всички вас, скъпи мои, на великия празник Рождество Христово. Пожелавам мир, просперитет и благополучие на цялата руската държава, на всеки един от вас. Нека благодатта на родилия се Спасител се докосне до нас не само в нощта на Рождество, а и през всички дни на живота ни”, каза патриарх Кирил.

Рождество празнуват и в Азия.

Хиляди православни християни отбелязват Рождество в Китай. Тържествено богослужение се проведе в храма „Успение на Пресвета Богородица” на територията на руското посолство в Пекин.

Празничната рождественска литургия беше отслужена от преподавателя в Московската духовна семинария игумен Мелетий и от настоятеля на храма йерей Сергий. На богослужението присъстваха стотици граждани на Русия, Беларус, България, Гърция, Македония и Украйна, работещи и живеещи в китайската столица, както и православни французи и американци.

Според неофициални данни в Китай живеят около 70 милиона християни.

Весела Коледа

Честита Коледа, мили читатели на Actualno. Ето я – дойде и тя, най-големият християнски празник наравно с Великден. В България к...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com