Пътуването с домашни любимци в ЕС се улеснява

6858
Пътуването с домашни любимци в ЕС се улеснява

Пътуването в Европа с животни ще се улесни, стига то да не е с търговска цел. Това ще е възможно на базата на решение, взето днес от държавите-членки на ЕС, пише БГНЕС.

"Кучетата, котките и поровете, например, които придружават собствениците си, ще имат повече възможности за пътуване в рамките на ЕС", съобщи Съветът на министрите на ЕС, който утвърди директива, приета от парламента през май.

Новата законодателна мярка предвижда по-ясни правила за паспортите на животните и ваксиниране против бяс. Младите животни на възраст между 12 и 16 седмици, които са били ваксинирани, но не са били имунизирани, ще получат право да пътуват.

"Котките, кучетата и поровете, чувствителни към бяс, които придружават собственика си, ще могат да пътуват, ако са ясно идентифицирани и притежават документ за самоличност (паспорт), доказващ, че са били ваксинирани против бяс", съобщи Съветът в комюнике.

Собствениците ще могат също така да пътуват с повече от пет животни, което досега беше забранено, за да се предотврати злоупотребата с търговски цели. Вече ще бъде възможна дерогация, ако собствениците докажат участието в състезание, изложение, спортно събитие или фестивал. Директивата ще бъде задействана 18 месеца след публикуването й в Държавен вестник на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com