Разпад на Европейския съюз предрече руски експерт

13216
Разпад на Европейския съюз предрече руски експерт
Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавируса принуди членовете на ЕС да свалят маските, доказвайки, че европейската солидарност не съществува и всеки сега е сам за себе си.

Това мнение изрази експертът от Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Игор Пшеничников. Според него в крайна сметка може да се стигне до това ЕС завинаги да загуби предишния си облик или дори да престане да съществува.

Заради коронавируса: ЕС отменя строгите бюджетни правила

Евросъюзът ще отмени строгите си правила относно публичния дефицит, за да позволи на правителствата да отворят крановете за пари при из...

"Лидерите на ЕС възнамеряват да обсъдят действията си чрез видеовръзка на 26 март на фона на ситуацията с разпространението на новия коронавирус. Междувременно подобна среща на върха, проведена преди дни, показа, че рухването на "обединена Европа" е напълно възможен факт. Оказа се, че няма европейска солидарност, в Европа всеки е сам за себе си“, коментира Пшеничников, цитиран от ТАСС.

Според експерта, в ЕС има ясно разминаване във възгледите за проблема с пандемията. Така френският президент Еманюел Макарон се застъпва за обща координирана фискална политика, която би смекчила икономическите последици от кризата, очакваща се в резултат на пандемията.

"Франция счита, че в никакъв случай не е достатъчно всяка държава да се изправи срещу последствията от икономическата криза поради коронавирус само със собствени средства. И затова тя иска координиран план, който би имал за цел да се бори с многото последици от кризата, чиято продължителност е непредсказуема", казва той.

Въпреки това, както Пшеничников обръща внимание, Германия се изказа срещу мерките, предложени от Франция.

"Германският канцлер Ангела Меркел оглавява страни, които подозират, че изявленията на Франция и нейните привърженици са просто поредният опит за отслабване на фискалната дисциплина и за принудително преразпределение на бюджетните потоци от богатите страни в ЕС към по-бедните", обяснява експертът.

Коронавирусът - най-голямото изпитание в историята на ЕС

Европейският съюз преживя много кризи, но коронавирусът го разтресе из основи, пише в своя статия журналистът Даниел Штайнуоърт за швей...

"Ясно е, че богатите страни от ЕС не възнамеряват да проявяват солидарност с други страни, които в момента са най-засегнати от коронавируса, като Италия, например.

Освен това нито една държава от ЕС не е предоставила на Италия никаква помощ. Това беше направено само от Китай и пандемията на коронавируса показа какво струва този Евро „съюз“ и „общоевропейските ценности“.

"След всеобщото глобално "оздравяване“ от коронавируса, Европейският съюз може да се представи в нова, разбита форма, ако въобще се е съхранила такава. Пандемията може да завърши с пълен разкол в Европейския съюз," казва експертът.

"В същото време крахът на ЕС е много изгоден за САЩ и конкретно за президента Доналд Тръмп, който счита ЕС, както и Китай, за свои основни търговски и икономически противници."

Можете да следите случаите на коронавирус в България и по света тук.

Европейската централна банка: Икономиката на ЕС може да намалее с 5%

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви пред държавните и правителствените ръководители на ЕС, че спадът на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа