Резолюцията за България беше приета с 358 гласа "за" в Европарламента

8966
Резолюцията за България беше приета с 358 гласа "за" в Европарламента
Снимка: iStock/Guliver

Резолюцията за върховенството на закона в България бе приета от евродепутатите със 358 гласа "за", 277 гласа "против" и 56 гласа "въздържал се".

В документа евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

Роберта Мецола отнесе вербална агресия от българин в Twitter

Груби реплики към евродепутатите отправиха българи в различните социални мрежи. Най-много ругателни коментари отнесоха председателят на...

В резолюцията се подчертава, че има „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Текстът посочва и продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Цели 33 поправки от общо 50, предложени главно от Европейската народна партия (ЕНП) в резолюцията за върховенството на правото и закона в България, отпаднаха. Това стана на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент (ЕП).

Отпаднаха всички предложения за поправки, внесени от малтийската евродепутатка Роберта Мецола.

Тя искаше в резолюцията да влязат случаите със съветниците на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев, както и текст, в който се казва, че избягалият в Дубай от българското правосъдие Васил Божков финансира протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Не бяха приети и поправките на българския евродепутат Ангел Джамбазки. Те основно бяха насочени срещу Истанбулската конвенция.

Джамбазки: В България има усещане за корупция и кражба на бизнес (ВИДЕО)

Евродепутатите ще гласуват общо 49 поправки в проекторезолюцията за върховенството на закона в България и продължаващите протести у нас...

Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против.

Сред опасенията на евродепутатите е и конституционната реформа, която трябва да бъде в съответствие с международните стандарти, както и евентуалните промени в изборното законодателство, правени близо до предстоящите парламентарни избори. Те са обезпокоени и от разследвания на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати, както и от състоянието на основните права, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността им, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии.

В резолюцията се посочва  необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват евросредствата.

Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията. Окончателния текст на резолюцията ще можете да видите тук.

Асим Адемов: Замисълът България да бъде унижена в ЕП не се състоя (ВИДЕО)

Дългоочакваният дебат, който се проведе в Европейския парламент (ЕП), за върховенството на закона в България, е всъщност рутинна процед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа