Крах на почти всички текстове, които защитават Борисов и Гешев в резолюцията на ЕП за законността в България (ВИДЕО)

13362
Крах на почти всички текстове, които защитават Борисов и Гешев в резолюцията на ЕП за законността в България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Цели 33 поправки от общо 50, предложени главно от Европейската народна партия (ЕНП) в резолюцията за върховенството на правото и закона в България, отпаднаха. Това стана на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент (ЕП).

Прави впечатление, че де факто всички поправки на малтийската евродепутатка Роберта Мецола отпаднаха. Тя нашумя в България, тъй като настоя в резолюцията да влязат случаите със съветниците на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев, както и текст, в който се казва, че избягалият в Дубай от българското правосъдие Васил Божков финансира протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев. Текстът за даваните от Божков пари за протестите обаче беше оттеглен от Мецола още преди днешното гласуване, а Отровното трио моментално реагира на това действие, като иронзиира, че Мецола е предпочела да не ходи в съда заради Борисов - защото триото е щяло да заведе дело за твърдението, че протестите са платени от Божков.

Не са приети и поправките на българския евродепутат Ангел Джамбазки. Те основно бяха насочени срещу Истанбулската конвенция - повече подробности за тях НАУЧЕТЕ ОТ САМИЯ ДЖАМБАЗКИ В СПЕЦИАЛНОТО МУ ИНТЕРВЮ ЗА ACTUALNO.COM.

В специален пост в профила си във Facebook, едно от лицата на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" Атанас Чобанов коментира, че са приети поправки в параграф 7 на резолюцията. Предложението за този параграф е следното: "ЕП изразява загриженост във връзка с продължаващата липса на разследвания за корупция по високите етажи, които да водят до осезаеми резултати; отбелязва, че корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат широко разпространени проблеми в съдебната система и че общественото доверие в съдебната система продължава да бъде ниско поради впечатлението, че магистратите са податливи на политически натиск и няма равнопоставеност при раздаването на правосъдие; отбелязва увеличения брой разследвания на корупцията по високите етажи, включително по случаи с трансгранични аспекти, образувани срещу високопоставени длъжностни лица и известни обществени фигури; отбелязва със загриженост несъответствията между решенията на съдилищата от първа и от по-горна инстанция, които също така допринасят за липсата на окончателни и ефективни осъдителни присъди; изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, както и от задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите, появили се през лятото на 2020 г., както и във връзка със скандала "Апартаментгейт", скандала с къщите за гости, аферата с танкера (бел. ред. - "Бадр"), случая с крайбрежния имот в "Росенец" и скандала, свързан с предполагаемото незаконно прехвърляне на пари от Българската банка за развитие (бел. ред. - част от новия глобален скандал с т.нар. досиета FinCEN), като всички те – взети заедно – говорят за дълбоки и системни слабости във връзка с принципите на правовата държава и антикорупционните мерки в България; освен това изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в "Сънсет ризорт" в Поморие; приветства създаването на нова единна агенция за противодействие на корупцията в България; призовава българските органи да гарантират, че агенцията е в състояние да управлява ефективно целия си широк кръг отговорности, включително предотвратяването, разследването и отнемането на незаконно придобито имущество."

"За скандала с ББР е добавен изричен параграф, за да не се правят на ударени за какво става дума", коментира Чобанов.

В случая с ББР точно "Биволъ" изкара информация, че е правен банков превод между офшорни фирми, едната от които със сметка в ББР и там има връзка с известния Боян Петракиев - Барона. Osiris Global Trade е фирмата със сметка в ББР - тя е получила 31 милиона долара от Heptagon Global Trading. "Биволъ" има данните като част от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Osiris Global Trade е собственост на Александър Любомиров Димитров. Същият е собственик и на фирмата "Алгънс", която има лиценз за търговия с оръжие. А как стана популярно името на "Алгънс" в България, при това заради смъртоносен инцидент - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

"Групата на ББР следва стриктна политика за предотвратяване на финансовите престъпления, изпирането на пари и финансирането на тероризма, съгласно изискванията на българското и международното законодателства. В банката действат вътрешни правила и функционира специализирана служба, която извършва комплексни проверки на клиентите и осъществява комуникация с компетентните органи", пише в позицията на ББР за скандала.

Окончателното гласуване на резолюцията ще стане след 17:00 часа днес, 8 октомври. Оригиналният проект за резолюцията можете да прочетете ТУК!

СПИСЪК С ГЛАСУВАНЕТО!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика