Ромпой иска всички 27 лидери да приемат Нобела за мир

4847
Ромпой иска всички 27 лидери да приемат Нобела за мир

Херман Ван Ромпой - президентът на Европейския съюз (ЕС), изрази надежда, че лидерите на всички 27 членки на блока ще посетят Осло, за да получат съвместно Нобеловата награда за мир.

"Надявам се, че всички държавни глави и правителствени ръководители ще имат възможността да се присъединят към празненствата в Осло през декември, за да отбележим това радостно събитие заедно", заяви Ромпой в началото на срещата на върха, предаде БГНЕС.

Белгиецът публикува съобщението си в Туитър, секунди след като германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд влязоха в залата.

В края на миналата работна седмица Нобеловият комитет обяви, че ще награди Евросъюза за неговия принос към мира на континента след края на Втората световна война. Решението обаче бе посрещнато с еднакво силни похвали и подигравки.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в сряда съобщи, че призът ще бъде приет от него, ръководителя на Комисията Жозе Мануел Барозу и Ромпой.

"Ще отидем заедно, тримата", обясни той пред репортери в Париж.

Кой ще изнесе благодарствената реч обаче остава загадка. Все още не е ясно и за какво ще бъде похарчена паричната награда.

Редактор: Десислава Симова

Започна срещата на лидерите на Европейския съюз

Започна срещата на лидерите на Европейския съюз. Това е първата среща от лятото насам, сред разделението между Германия и Франция относ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com