САЩ ще оказват финансова помощ на Афганистан още 5 години

4152
САЩ ще оказват финансова помощ на Афганистан още 5 години

САЩ възнамеряват да оказват финансова помощ на Афганистан до 2017 година. Това, според Associated Press, е обявила държавният секретар Хилъри Клинтън в Токио на международна конференция, посветена на Афганистан, предаде БЛИЦ.
Според Клинтън, въпросът за заделяне на финансова помощ за Афганистан през следващите 5 години ще бъде изпратен за одобрение от Конгреса в най-близко време. Предполага се, че ежегодната сума на помощта ще бъде определена от средния показател за разходите на САЩ за издръжка на Афганистан през последните 10 години. Клинтън заявила, че помощта от САЩ ще спомогне на Афганистан да си възстанови икономиката и да проведе необходимите реформи.

Според АР, помощта на САЩ за Афганистан варира от един милиард долара през 2001 година до 2,3 милиарда долара през 2012 година.


Афганистанският президент Хамид Карзай през април 2012 година заяви, че САЩ са длъжни след 2014 година да отпускат на неговата страна минимум по два милиарда долара годишно.

Членове на Долната палата на Конгреса на САЩ през март се обърнаха към органите за финансов контрол с молба да проверят как се изразходват отделяните за Афганистан средства, като изказаха предположение, че тези средства се крадат от президента Карзай и членовете на неговото семейство.

На конференцията в Токио са участвали делегации от 70 държави. На нея е обсъждан въпросът за развитието на Афганистан след 2014 година, когато страната ще бъде напусната от чуждата коалиция. Участниците в конференцията са решили, че до 2015 година със съвместни усилия ще заделят за Афганистан общо 16 милиарда долара. На конференцията на НАТО в Чикаго през май 2012 година е взето решение за отпускане на Афганистан по линия на Алианса на 4,1 милиарда долара за военни нужди.

Редактор: Яна Баярова

Бан Ки-мун: Липсата на инвестиции ще разруши постигнатото в Афганистан

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че евентуално финансово оттегляне на международната общност от Афганистан би унищожи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com