Скандинавските страни имат най-здравословна кухня

25995
Скандинавските страни имат най-здравословна кухня

В продължение на много години средиземноморската диета, богата на зеленчуци и зехтин, се считаше за ключ към здраве и дълголетие, но според ново изследване кухнята на скандинавските страни е много по-полезна алтернатива, предаде БГНЕС.

Според диетолози кулинарните навици на скандинавците не само насърчават загубата на тегло, но и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Обикновено в хладилниците на хората по тези географски ширини присъстват плодове, риба и месо, които виреят и в по-студени метеорологични условия.

За да сравнят двете диети, учените изследвали 166 души от Финландия, Дания, Швеция и Исландия, които разделили в две групи. Всички участници консумирали еднакъв брой калории, но едните се хранели по средиземноморски, а другите по скандинавски режим.

Резултатите показват, че след една седмица групата от любители на храните, които виреят на север, показала не само намаляване на лошия холестерол, но и подобряване на нивата на добрия холестерол в кръвта. Разликата между двете диети се крие в това, че скандинавската намалява консумацията на вещества, които могат да причинят възпаление в кръвта и да доведат до сърдечни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com