Унгария и Румъния на нокти заради малцинство

19040
Унгария и Румъния на нокти заради малцинство

Властите в Унгария обявиха, че страната им ще предприеме серия от дипломатически мерки в знак на протест срещу решението на румънските управляващи знамето на унгарското национално малцинство в страната - т.нар. "секеи", да не се поставя пред и в обществени сгради, предават световните информационни агенции.

По думите на държавния секретар на унгарското външно министерство Жолт Немет малко по-късно днес ще станат ясни и конкретните стъпки, които ще предприемат официалните лица в Будапеща срещу тази забрана, предаде КРОСС.

Източна Европа се насочва наляво

Политическият спектър в страните от Източна Европа стремително се премества наляво. Свидетелство за това са както изборите на различно...

Според него от тук насетне "топката е в полето на румънците", които трябва да решат дали искат да имат добросъседски отношения с Унгария или не.

Румънският премиер Виктор Понта не успокои напрежението, а поиска от външния министър Титус Корлъцян да вземе най-твърди мерки. Вестник "Евениментул зилей" цитира думите на Понта, че Румъния не приема "наглост" и "уроци как се прилагат законите в Румъния". Румънският премиер заяви, че в страната има най-високи стандарти по отношение на представителството на малцинствата и на автономията на местните структури. Понта призова румънските представители "да не падат в капана на провокациите".

След това унгарският посланик в Румъния бе повикан спешно в министерството на външните работи след изявленията на унгарския държавен секретар. "Изявленията на Жолт Немет са неприемливи и противоречат на духана добросъседството", заяви румънският държавен секретар Богдан Ауреску. Той поясни, че призивът на Немет е равносилен на подкрепа за териториална автономия по етнически критерий, което не е позволено от румънската конституция.

Унгарският посланик Оскар Фюзеш не се съгласи и заяви,че няма "война на знамената" между двете страни. Посланикът каза, че издигането на знамето на секеите е тяхно право. В. "Гъндул" цитира изявление на посланика, според което той бил предложил промяна на член 1 в румънската конституция в смисъл на замяна на термина "национална" държава с определението "мултинационална".

Унгария дава гражданство срещу купуване на държавни облигации

Всеки, купил в Унгария държавни облигации на стойност най-малко 250 хиляди евро, ще може автоматично да получава гражданство. По този н...

Намесата на Унгария във вътрешните работи на Румъния чрез диктуване на политиката в сферата на националните символи е петият тежък инцидент в проявленията на унгарския екстремизъм с фашистки, антисемитски и антирумънски акценти, коментира в."Журналул национал" и припомня предишни скандали.

Отношенията между Румъния и Унгария се напрегнаха и през май миналата година, след като Букурещ забрани церемония по пренасяне на урната с праха на унгарския междувоенен писател и политик Йожеф Ниро в родния му град в Румъния с мотива, че Нирое бил с антисемитски и профашистки възгледи.

Секеите (Секуите) са унгаризирано през ХІV-ХV в. българско население в Трансилвания. Смята се, че те идват от клона на прабългарите "Есегел". Днес те населяват предимно Трансилвания, като съставляват мнозинство в цели три области на Румъния.

Редактор: Десислава Ушатова

В Унгария ще гласуват спорен изборен закон

Унгарският парламент днес ще гласува нов спорен закон за изборната процедура, който според опозицията е изготвен, за да помогне на прем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com