В Иран избират наследник на Ахмадинеджад

7186
В Иран избират наследник на Ахмадинеджад

В Иран започна гласуването за избор на държавен глава, който да замени на поста му сеташния президет Махмуд Ахмадинеджад. Консервативният лагер е разединен в подкрепата си на няколко кандидати, докато представителят на реформаторите се радва на относително монолитна популярност, предаде БГНЕС.

Върховният духовен лидер на страната аятолах Али Хаменей гласува в ранните часове. След като пусна бюлетината си, той отправи към сънародниците си призив, предаван на живо по националната телевизия, да упражнят правото си на глас. "Слава на Бога, иранският народ днес ще създаде нова политическа ера." Той не се въздържа да критикува американските оценки за вота, доколкото някои представители на Вашингтон заявиха, че няма да признаят резултатите за легитимни. "Вървете по дяволите вие, които не сте съгласни с начина, по който се провежда гласуването", подчерта Хаменей. "Иранският народ ще направи това, което е в негов интерес". След като стана известно, че изборът на иранците е сведен само до шестима кандидати, говорителката на Държавния департамент Джен Псаки каза пред журналисти: "По международните стандарти тези избори не са нито свободни, нито прозрачни или честни".

Благодарение на подкрепата на реформаторите умереният духовник Хасан Роухани се очертава като фигура, която може да събере достатъчно гласове, за да се изправи на балотаж с някой от кандидатите на консерваторите. Сред тях основните фигури са бившият външен министър Али Акбар Велаяти, кметът на Техеран Мохамед Багер Калибаф и главният преговарящ по ядрената програма на Иран Сайед Джалили.

Право на глас в избора на наследник на Ахмадинеджад имат около 50,5 млн. иракчани Ако вътрешното министерство сметне за необходимо, избирателните бюра могат да останат отворени и до полунощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com