Защо Русия желае победа на Обама

7403
Защо Русия желае победа на Обама

„Презареждането” в отношенията между Русия и САЩ остана в миналото и в момента тези отношения са напрегнати. Въпреки това, в ролята на президент на САЩ Мит Ромни би бил много по-труден партньор, отколкото Барак Обама, смятат експерти.
Владимир Путин не е от тези, които публично хвалят САЩ. Но в интервю за телевизия „Russia Today” през месец септември президентът на Русия избра приятелски думи за своя колега в Белия дом Барак Обама. „Смятам, че той е искрен човек и наистина иска да промени света към по-добро”, каза Путин.

За четирите години на управление на Обама руско-американските отношения се подобриха, заяви руският президент. Той с одобрение напомни за подписания през 2010 година договор за продължаване на съкращаването и ограничаването на стратегическите настъпателни въоръжения и отбеляза подкрепата на САЩ за приемането на Русия в Световната търговска организация (СТО). Дори по въпроса за създаването в Европа на натовска система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО) Путин смята, че може да намери компромис с Обама. „Смятам, че той искрено иска да реши този проблем”, каза руският президент.

Кремъл „би гласувал за Обама”

Ако Путин имаше правото да гласува на президентските избори в САЩ на 6 ноември, то той би дал своя глас за кандидата на Демократическата партия, уверен е Дмитрий Тренин, директор на московския център „Карнеги”. В свой коментар Тренин написа, че Кремъл „без съмнение би гласувал за Обама”.

Своето отношение към изборите в САЩ изрази и бившият президент, а сега премиер на Русия, Дмитрий Медведев. През април, когато Медведев все още беше начело на Кремъл, той заяви, че изпитва „определени симпатии” към Обама и разчита, че той ще победи.

Мнозинството от руснаците също подкрепят Обама. 38% от тях смятат, че от гледна точка на Русия, той би бил по-добър президент на САЩ, сочат данните от проучване на общественото мнение. Кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни има подкрепата на едва 4% от руснаците. 42% от гражданите на Русия смятат, че на националните интереси на страната по-скоро отговаря победата на Обама.

От „презареждането” ...

От руска гледна точка един от главните резултати от управлението на Барак Обама е това, че той беше инициатор на „презареждането” в отношенията с Москва. За разлика от своя предшественик Джордж Буш-младши, Обама избягваше рязката критика и наричаше Русия партньор, а не противник. Обама се отказа от критикуваните от Русия планове на Буш за бързото приемане в НАТО на Украйна и Грузия. Москва също направи стъпка към Вашингтон, когато разреши на НАТО да снабдява контингента си в Афганистан през руска територия.

... до покачване на напрежението
Но като цяло „презареждането” не се получи. Така смятат както експертите, така и обикновените руснаци. 40% от анкетираните смятат, че при Обама руско-американските отношения са се влошили. За подобряване говорят едва 23% от руснаците.

Позициите на Русия и САЩ най-често се разминават в сферата на международната политика. Москва разкритикува действията на НАТО в Либия и блокира приемането на строга резолюция за ситуацията в Сирия.

По-напрегнати станаха и двустранните отношения. Москва отхвърли критиките на САЩ за наскоро провелите се парламентарни и президентски избори в Русия. Кремъл продължава да подозира, че Вашингтон иска да организира смяна на властта в Русия. На 1 януари Агенцията за международно развитие на САЩ бе принудена да прекрати работата си в Русия. Руските власти обвиниха агенцията, че се меси във вътрешните работи на страната. Особено раздразнение у Москва предизвиква т.нар. „списък Магнитски” – одобрен от Сената на САЩ законопроект за въвеждането на санкции срещу редица руски чиновници, заподозрени, че имат връзка със смъртта на адвоката Сергей Магнитски в московски следствен изолатор през 2009 година.

Победа на Ромни – „катастрофа”?

В случай на победа на Барак Обама Русия разчита да се договори по един от ключовите въпроси – ЕвроПРО. През пролетта на 2012 година по време на среща с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев Обама каза, че след изборите ще има „повече гъвкавост”. Тези думи станаха всеобщо достояние и Мит Ромни по-късно заяви, че „няма да има гъвкавост” от страна на Вашингтон по въпроса за ЕвроПРО. Ромни определи Русия като „геополитически противник номер едно” за САЩ.

В Москва тези изявления не минаха незабелязано. Руското външно министерство ги нарече предизборна реторика. Експерти имат различни позиции. Някои от тях, например директорът на московския Институт за САЩ и Канада Сергей Рогов, предупреждава за възможни „катастрофални последици” от победата на Ромни за отношенията между Русия и САЩ. Дмитрий Тренин от центъра „Карнеги” смята Ромни за по-сложен партньор за Кремъл от Обама. Но според Тренин, ако Мит Ромни победи на изборите, ще бъде „принуден да говори и да действа по друг начин”. Затова експертът не изключва, че консерваторът Ромни ще обърне своята политика към центъра. При всички случаи Русия няма да е приоритет за Ромни, смята руският експерт.

Дойче веле

Пол Райън: Обама компрометира християнските ценности

В телефонен разговор с евангелисти в неделя през нощта, кандидатът на републиканците за вицепрезидент Пол Райън каза пред гласоподавате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com