Шефът на БТС за скандала с хижарите: Атаката идва от член на Управителния съвет

4657
Шефът на БТС за скандала с хижарите: Атаката идва от член на Управителния съвет
Снимка: Студио Actualno

Председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев заяви, че атаката срещу него за хижа "Христо Смирненски" идвала от един от членовете на Управителния съвет на БТС. По думите му - той подвел и други хора от УС, които настоявали за оставката на самия Венев.

На пресконференция в сряда, дадена по повод скандала с изгонените хижари, той заяви, че стопанисващите не плащали от октомври 2022 г. насам и по този начин не изпълнявали задълженията по подписания договор.

Венцислав Венев за изгонените хижари: Не са идвали 30 мутри, а няколко души от БТС (ВИДЕО)

11 хиляди споделяния направи статуса на досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" - причината те вече вече не стопанисват сграда...

"Няма хижари там - има хора, които стопанисват хижата. Легитимен стопанин на хижата няма освен БТС. След подписването на договора се надявахме, че ще има. Но се върви по една схема за поредната приватизация на обект на БТС. Те направо казаха: „Ние сме придобили хижата“. Как? Нямаме реално договор с тези хора, имахме подписан, който те не изпълниха. Не е плащано от октомври миналата година", коментира Венев.

Припомняме, че досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" вече не стопанисват сградата, като твърдят, че са незаконно изхвърлени от хижата от страна на Българския туристически съюз с помощта на 30 "мутри". От БТС също излязоха с официално становище, в което опровергават това, като обвиняват досегашните стопани, че са отказали да изпълняват задълженията си. Според Венев безспорен собственик на хижата е БТС. Стопаните подписват един договор с ТД "Юндола", който е одобрен от БТС. След това се подписва втори, но с друга фирма и ТД "Юндола", който не е одобрен - т.е. БТС са "заобиколени", смята той.

"Съюзът се грижи за всички планинари. За съжаление, почти 1 година – до края на миналата – основната моя работа беше да гася пожари в съюза. Наслоените с години зависимости, пропуски се отразяват изключително много върху БТС и планинарското движение в България. Защото БТС е този, който е наследил туризма от годините на прехода. Много апетити е имало през годините към БТС – това е довело до едно много сериозно разграбване на неговите имоти по всякакви схеми", заяви на пресконференция днес председателят на съюза.

Той посочи, че на двете общи събрания с пълно мнозинство е първо избран, а после преизбран. "Причината, заради която туристите ме припознаха, е това, че аз имам визия. Знам какво искам от планинския туризъм в България и какъв резултат трябва да постигна след 5, след 10 години", аргументира се Венев.

"В началото на тази година, прилагайки няколко нестандартни идеи, успях да парирам междуособиците в БТС. От 4-5 месеца той заработи с функциите, за които е създаден и за които има капацитет – спортно-туристическа дейност, хижна, образователна дейност и националните движения. БТС е от национално значение, ние не сме частна фирма, а обществена организация. Нито аз, нито моите колеги ще се качат на някоя хижа, за да я управляват и стопанисват. Нашата роля е да бъдат в кондиция хижите, пътеките, да отговарят на определени условия, за да може туристите да бъдат заредени емоционално, физически", твърди той.

Изгонени хижари: Това не е печалбарство, а огромен труд (ВИДЕО)

11 хиляди споделяния направи статуса на досегашните домакини на хижа "Христо Смирненски" - причината те вече вече не стопанисват сграда...

"Явно съм се подвел, защото си помислих, че в съюза вече ситуацията е доста по-стабилна, отделите работят, няма междуособици. Съюзът е с много ясна структура – Общо събрание, УС и изпълнително звено. Целият персонал беше подменен в БТС, с изключение на една дама, която представлява историята на съюза. Много от интересите на хора, стопанисвали обекти незаконно, бяха нарушени. Включително интереси на УС на БТС, които си мислят, че като са членове на УС, могат да колят и да бесят. Структурата на съюза се спазва. Никога не съм нарушавал или прескачал решенията на Управителния съвет", допълни Венев.

"Ние сме били там, познаваме хижата, че да внесем докладна-записка. Хората до мен не са бюрократи и офисни мишки, това са хора, които работят на терен. Те не са инкогнито. Бяха наречени мутри – абсолютно безобразие. Но нашето общество е такова, харесва сензациите, харесва хората, които нарушават законите. Хора като мен и около мен, които искат да направят тази промяна БТС да излезе на ново ниво, биват по този начин изобличавани в публичното пространство. Сега аз самият не мога да се позная. Беше ми изключително тежко да си събера мислите и да отправя послание", заяви председателят на БТС.

Имаше въпрос дали е искал да даде хижата на майка си или на Българска федерация ориентиране. "Тя (майка ми - бел.ред.) копае доматите на село, няма идея какво се случва. Тя е активен турист, но в доста пенсионна възраст. Всичката тази помия излиза от част от УС на БТС. Хора, които трябва да ме подкрепят и да изведат съюза на ново ниво. За мен разочарованието е, че една доста голяма част от УС са подведени", смята Венев.

"Атаката срещу мен идва от един човек, който през живота си не е виждал раница – член на УС. Той е турист на бюро, който се явява доста често по телевизиите. Това е човек, който не е стъпвал в планината", заяви още той, но не даде информация за кого точно става въпрос. Допълни само, че името му започвало с „Р“. От думите му стана ясно, че говори за изпълнителния секретар на БТС доц. д-р Румен Драганов.

А за хижа "Христо Смирненски" Венев добави: "Разбрах, че това са хора, които ние не познаваме, които нямат общо с наемателите. Този обект е много важен – не за мен, не за БТС, това е обект от национално значение. Нито го вземам за майка си, нито за Българска федерация ориентиране, както беше споменато. Дълги години хижа „Христо Смирненски“ беше национален център за подготовка на съсезатели по ски ориентиране, ски бягане, биатлон. Много други хижи са в това състояние – отдадени безвъзмездно и безхаберно. Когато започнахме процеса за промяна на тази ситуация, явно настъпихме много сериозни интереси и това е причината за тази атака. Ще направя всичко възможно да докарам докрай този процес".

Искания за оставки в туристическия съюз след скандала с хижа "Христо Смирненски"

Управителния съвет на Българския туристически съюз (БТС) поиска оставката на шефа Венцислав Венев след скандала с хижа "Христо Смирненс...

"Нашата идея като нов екип е заедно с всички организации да обединим усилия и да направим нашите планини привлекателни, достъпни, стандартизирани, за да могат туристите да бъдат щастливи. Да преустановим практиката, при която обекти на БТС са превърнати в хотели, мандри, кошари и в тях пребивават хора, които нямат нищо общо с туризма", заяви Венцислав Венев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com