Кметът на Тетевен: Не можем да се справим сами с щетите от поройните дъждове

3477
Кметът на Тетевен: Не можем да се справим сами с щетите от поройните дъждове
Снимка: Община Тетевен

Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015 г. Тя е лекар по професия, със специалост неврология. Преди да бъде избрана за градоначалник, е била управител на МБАЛ - Тетевен, председател на Общинския съвет в Тетевен и областен управител на Ловеч. Награждавана е от Българския лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината, за управител на най-успешно развиващата се общинска болница. През 2016 г. е спечелила приза „кмет на годината“ в категорията „Природа за бъдещите поколения“. С д-р Бояджиева разговаря кореспондентът на Actualno.com Анита Чолакова.

Г-жо Бояджиева, много ли са щетите от последните поройни дъждове в община Тетевен?

Да, имаме доста нанесени щети. Те се описват в момента от специална комисия, която със своя заповед съм сформирала. Основните поражения са в град Тетевен, в кв. "Полатен", в село Градешница, на главния път между Гложене и Тетевен и в самото село Гложене. Това са най-фрапиращите кризисни точки.

Основно по техническата инфраструктура ли са?

Да, водопроводът в село Градешница беше прекъснат. Днес водоснабдяването е възстановено. Има подкопаване на част от пътя Глогово - Градешница. Спешните мерки, които е трябвало да вземем на момента за разчистване на пътя, са свършени още на 29-ти юни, когато беше кризисната ситуация.

Това значи, че още нямате рекапитулация за средствата, необходими за справяне с последиците?

Нямаме още, защото комисията на практика работи от вчера.

Вие не обявихте бедствено положение, общината ще може ли сама да се справи?

Не обявихме бедствено положение, защото кризисният щаб се събра и обсъди проблемите. Неговото становище беше, че няма всички основания за обявяване на бедствено положение. Дъждът спря, водите започнаха да се оттичат и нямаше непосредствена опасност за живота и здравето на населението. Общината, разбира се, няма да може сама да се справи чисто финансово. Затова описваме всички щети и ще кандидатстваме за финансова помощ пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Докъде стигна проектът на „ВиК“ - Ловеч, за водоема "Костина" и водоснабдяване на Тетевен, заради който по средата на месеца Вие свикахте спешна среща?

Този проблем съществува още. Направен е ремонт само на едната от двете камери на резервоара. По предложение на "ВиК" - Ловеч, ремонтът на втората камера ще се прави вероятно през септември месец. Съобразяваме се с хотелиерите в града, които държат летният сезон - активните месеци юли и август, да бъдат с нормално водоснабдяване, за да не се пречи на почиващите.

Тоест, ремонтът е временно преустановен?

Да, и засега няма режим на водата. И ако няма някакви внезапни аварии, няма да има режим на водоподаването през юли и август.

Какви проекти изпълнява общината в настоящия период?

Основен ремонт, реконструкция, енергийна ефективност на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен. Текат обществени поръчки за три проекта, които са ни одобрени от ДФ "Земеделие" - за Средното училище "Георги Бенковски", за общински път, който минава през село Голям извор, от кв. „Златен Тетевен“ до разклона за Чурово. И третият е за пет улици в общината, от които три са в Тетевен, другите са в село Рибарица и Галата. В момента сме в процедури по избор на изпълнител на рекултивация на старо сметище. Предстои до 13 юли да кандидатстваме за втори прием пред ДФ "Земеделие". Имаме подготвени три проекта. Единият е за централната градска част на Тетевен - ремонт на площада. Вторият е за спортна площадка в село Български извор, вучилищния двор. Третия - за детската градина в село Глогово.

Вие сте избрали изпълнител за депото, но ви обжалват поръчката. Смятате ли да искате предварителното ѝ изпълнение?

В момента мислим по въпроса как да процедираме. Все още не сме получили официална информация от КЗК, че има насрочено дело. Когато получим съобщението, ще имаме срок, в който да реагираме и тогава ще решим.

Кметът на Тетевен отговори на твърденията на БСП за „безпринципни назначения“

Кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева излезе с официален отговор на твърдения на БСП за „безпринципни назначения“ и „съ...

На каква стойност са спечелените проекти и тези, с които сега ще кандидатствате?

Над 5 млн. лв. е проектът за общинския път. За 2,5 млн. лв. са улиците. Около 1,5 млн. лв. е стойността насредното училище. 1,3 млн. лв. е този ремонт, който в момента се прави, на Професионалната гимназия. А тези, с които предстои да кандидатстваме, са на по-малка стойност. 800 000 лева са предвидени за площада и това е максималната сума, която е допустима като разход. 50 000 евро е спортната площадка, училището е за около 500 000 евро.

Излязохте от списъка за финансово оздравяване. Успявате ли да задържите позицията?

Да, разбира се! Ние всяко тримесечие правим отчет към Министерството на финансите - приходи и разходи, изпълнение на плана за оздравяване. Всяко тримесечие имаме проверка от АДФИ по този повод. Засега приходите вървят добре. Считам, че до края на годината няма да има сътресения и риск от влизане отново в групата на общините с финансови затруднения.

Кой проблем бихте определили като най-голямо предизвикателствопрез тази година?

Кметът на Тетевен сезира главния прокурор за продажба на част от улица от неин предшественик

В края на ноември месец кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева получава сигнал, че 392 квадратни метра от улица са станали частна собс...

Най-важните неща, които трябва да свършим през тази година, са започване на строителните дейности от инвестиционната програма. Освен тези проекти, които казах, че ще стартират всеки момент, ние имаме около 1,5 млн. лв. за ремонт на улици във всички населени места.

Това средства от капиталовата програма ли са?

Да. От тях 1 000 000 лв. са целеви, отпуснати от държавата. За мен най-важното предизвикателство е да започнат ремонтите и да бъдат приключени тези, които по план трябва да приключат до края на годината. Ремонтът на Професионалната гимназия по горско стопанство е в ход в момента.

Какви летни събития още да очакват жителите на Тетевен?

Само след няколко дни - на 7 юли, ще има "Трабант фест". Това е изложение и парад на стари автомобили от марката „Трабант“. След това ще се проведе традиционният събор на автентичната национална носия и фолклорен събор в Рибарица, който е два дни. През август месец предстои фолклорен събор „От Тимок до Вита“ в село Черни вит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста

Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю