Теодора Боева: Всеки интериорен проект е различна история, която трябва да разкажa

23004
Теодора Боева: Всеки интериорен проект е различна история, която трябва да разкажa
Снимка: Личен архив

Теодора Боева от години се занимава с интериориен дизайн, но "вместо интериорен дизайнер обичам да цитирам дъщеря ми, която казва, че правя разни неща по-красиви". И ако посетите уютния хотел cota1110 в село Бели Искър (само на 60 км от София), ще разберете, че тя определено има талант, стил и око за детайла.

Как реши да се занимаваш с интериорен дизайн?

Завършила съм училището за Приложни изкуства в София-СХУПИ, след което бях сигурна, че ще продължа да се занимавам с изкуство и съдбата ме отведе в Италия.

Къде получи образованието си и какво ти даде то? А за какво не успя да те подготви?

Завърших бакалавър в IED-Istituto Europeo di Design, а за магистратура и специализация се преместих във филиала в Милано. Университета ми възпита вкус и стил "по италиански", но не ме научи да се оправям с несериозни майстори и клиенти, които всеки ден променят мнението си.

С какво те привлича работата по дизайна и архитектурата на хотели?

За мен всеки проект е различна история, която трябва да разкажа. Обичам да минавам през всеки етап на проектирането, но най-сладката част си остава декорацията. В по-големите обекти имам възможност да се разгърна. Хотелът обединява спални, ресторант, бар, спа и много други помещения, които един тристаен апартамент няма как да ти даде.

Как се зароди първоначалната идея за cota1110 и промени ли се тя в процеса на създаване?

Още преди пандемията започнахме да мислим концепцията на хотела, мога да кажа, че претърпя много малко промени. Късмет е, че идеята за работни пространства се съчета с необходимостта на хората да избягат на чист въздух извън офисите в големите градове.

Знаем, че не само дизайнът е водещ в интериорните решения, още от самото начало желанието беше в cota1110 да има български продукти от най-високо качество - от мебели и настилки, до вкусовете в мини бара. Моля, разкажи ни повече.

Почти изцяло сме се доверили на български производители. В процеса на работата се срещнахме със страхотни професионалисти. За нас е признание фактът, че нашите гости търсят много често контакт с производителите, които са видели и харесали в cota1110.

Например, с мисъл за гостите сме използвали естествени дървесини - ароматът на дърво е несравним особено в планинската обстановка. Това върви ръка за ръка с храни и напитки, подбрани от местни ферми с чудесни вкусове, лично набрани от нас планински билки за чайове и 100% плодови български сокове, крафт бири и български вина, които ще видите в мини баровете на всяка стая или апартамент.

Какво е мястото на природата и спорта на открито в създаването на интериора на cota1110?

Още от още от самото начало знаехме, че правим нестандартен хотел, в който искаме гостите да излязат навън! Пространството в cota1110 е много красиво, но всеки детайл - от старите ски, снегоходките, ретро шейни до фотографиите от района, подтикват към активност в природата. Това важи с особена сила, ако хората работят в нашия коуъркинг и искат да разчупят работния процес, което, замислете се, в градска среда е почти невъзможно.

Работихме много, за да предложим разнообразни активности - опознаване на местните пътеки, каране на електрически колела, ски, езда и др. Самото място предполага сливане с природата, която в местността е наистина необятна. В интериора сме заложили две сауни, парна баня и фитнес за стопляне след дългите дни на пистите или след уморителен поход. От този сезон ще имаме обновен и удобен ски гардероб и джакузи в снега. Отворени сме вече почти година, но не спираме да се обновяваме и надграждаме.

Защо точно Бели Искър?

Не е случайно. Влюбени сме в района. Влизайки в селото, забравяш, че си на 60 км от София. Този тип хотел с възможност за изнесен офис трябваше да се настани в спокойна атмосфера. Бели Искър е невороятна смесица от селце в непосредствена близост до иначе туристически Боровец и място, в което можеш да получиш уединение - дали за почивка или работа, въпрос на избор.

Хотел, ресторант, коуъркинг - cota1110 е мултифункционално пространство, по какъв начин успя да намериш място за всичко?

С много компромиси и добри и функционални решения! Имахме съмнения за работните помещения, търсихме варианти да усвоим повече пространство, но с успокоение забелязвам, че хората и екипите , които работят при нас, ги намират за удобни и функционални. Честа гледка е при нас хора, които хапват домашни мекици със сладко от борови връхчета и компютър под ръка.

Научете тук още за възможностите, които предлага cota1110.

Как откриването на баланс между работа и живот сред природата е важно за теб?

В натоваренето ежедневие в офиса срещаме все по-често израза "burnout", който точно описва, че мозъците ни прегряват от забързано и натоварено ежедневие. Ставаш непълноценен за себе си и околните. Факторите, които водят до това, са много - фис, кола, трафик, липса на движение, мръсен въздух - всичко, което в cota1110 липсва. При нас идват световни компании, които са пред компютър постоянно, но в свободното време задължително излизат навън и използват почивката за себе си пълноценно. Едни от последните ни гости искаха да се научат да варят лютеница до реката. Получи им се и вече една дузина бурканчета са по света. На вид е нещо просто, но когато разчупиш рутината, действа дори успокоително и по този начин постигаш баланс.

Какво още да очакваме от cota1110?

Както вече казах - не спираме да се развиваме! Работим върху менюто и разрастване на списъка с активностите. Знаем, че има какво да постигнем за комфорта и създаването на спомени на гостите си. Персоналът винаги иска обратна връзка от госта, за да можем да превърнем престоя им в незабравим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Симеон Славчев: С машинното гласуване партиите на статуквото оправдават лошите си резултати (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com