Два старинни гроба бяха открити при реконструкция в Ямбол

28833
Два старинни гроба бяха открити при реконструкция в Ямбол

Два гроба от късносредновековната епоха бяха открити при реконструкцията на центъра на Ямбол. Информацията съобщи директорът на Регионален исторически музей Ямбол Стефан Бакърджиев.

Първоначалните проучвания от откритата керамика в двата гроба сочат, че те са датирани от късносредновековната епоха, втората половина на XIV век и началното на XV век. Некрополът, в който са открити скелети и керамика, е в непосредствена близост на сградата на историческия музей, на метри от входа му, информира Радио "Фокус".

Ямбол посреща "Кукерландия" от 5 до 8 март

След броени дни Ямбол отново ще бъде карнавалният център на България. Маскарадни групи от всички краища на страната, ще дефилират в Гра...

„При прокопаване на трасе за кабел, работниците попаднаха на два гроба. Тъй като гробовете не са изкопани по археологически път, за да може да изясним начина на погребване или положението на скелета, на този етап не можем да дадем оценка дали става въпрос за християнски или мюсюлмански гробове”, каза Бакърджиев.

Работата по реконструкцията на центъра е спряна само в участъка , където са откритите гробове. Очаква се комисия от Министерството на културата, които да извършат на място констативен оглед. След това ще стане ясно дали ще е необходимо допълнително археологическо проучване или работата по реконструкцията в участъка може да продължи.

„Ако некрополът се окаже уникален не означава, че в бъдеще не може да бъде вмъкнат в средата на града ”, каза Бакърджиев. Той допълни, че в музея няма архивна информация в участъка да има некропол за разлика от други места в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com