Президентът открива незаконен пилон със знаме в Ямбол?

8153
Президентът открива незаконен пилон със знаме в Ямбол?
Снимка: Община Ямбол

Завършва облагородяването на пространството около пилона с националния трибагреник на хълм Боровец в Ямбол. На 13 септември от 19:00 часа предстои тържественото издигане на знамето! Участие в официалната церемония ще вземе и президентът на Румен Радев, съобщиха от местната администрация.

От управата канят граждани и гости на Ямбол да отдадат почит на историческото дело на Иван Параскевов и Стилияна Параскевова - създатели на първообраза на българското знаме.

„Издигнатото нависоко знаме ще служи за постоянно напомняне за приноса на създателите му - нашите предци, и за гордостта, която трябва да изпитваме към тяхното родолюбиво дело. Нека заедно отбележим този важен момент и отдадем дължимото уважение към нашата история и национална идентичност“, се казва още в поканата.

Това е вторият пилон, който президентът открива в рамките на 2 месеца. Припомняме, че на 13-и юли Румен Радев присъства на събора в Рожен, където издигна българското знаме на предизвикал спорове пилон с височина от 111 метра.

Часове преди откриването на 55-метровия пилон с националното знаме се състоя и друго официално събитие. С тържествена церемония, военен ритуал на представителни части на авиобаза „Безмер“ и 42-ри механизиран батальон и освещаване от енорийските свещеници Стоян и Желязко в Ямбол откриха първия паметник на Иван Параскевов.

По негова идея е ушит от дъщеря му Стилияна Параскевова първообразът на националния флаг – Браилското знаме.

Монументът е на крайречната улица, преминаваща покрай градския парк и кв. „Златен рог“ в града, която носи името на Иван Параскевов след решение на Общинския съвет от октомври 2022 г.

Изграждането на паметника на Иван Параскевов е по инициатива на ръководството на община Ямбол. Изработката на бюст-паметника е дело на директора на художествена галерия „Жорж Папазов“, скулптора Петко Йорданов, а средствата за отливането са дарени от кмета на Ямбол Валентин Ревански.

„Историята трябва да се помни и предава на поколенията, затова взехме решение да създадем този паметник. Трябва да бъдем горди и да знаем, че първообразът на българското знаме е дело на наши съграждани и това има специално значение за всички нас“, каза в своето обръщение кметът Валентин Ревански.

Откриване на незаконен пилон?

До медиите днес обаче бе изпратено писмо, с което опоненти на градоначалика съобщават, че президентът ще открие всъщност незаконен пилон.

Според съобщението това, което не се казва, е, че пилонът е незаконен строеж, констатиран от РДНСК, а преписката е изпратена на кмета да проверява сам себе си.  

„Че искат да слагат пилон със знаме (между другото - до ресторанта на кмета) – на местния хълм „Боровец”, бе обявено още през ноември 2021 г. Само така – за „патриотизъм” и за да виждал „от магистралата”, и да бъдел „най-високият в страната”. Едва месеци по-късно, през 2022 г., се сетиха да обвържат монтирането му с историята на ушилите първообраза на националното ни знаме семейство Параскевови - за да има хрумването им по-убедителна стойност. По-големият проблем обаче е законността на съоръжението. РДНСК потвърди че пилонът НЕ е "преместваемо съоръжение", а строеж с фундамент - вкопан, армиран, бетониран, и то в условията на без влязъл в сила устройствен план“, сочи Спартак Стоянов.

По думите му смехотворното е, че РДНСК хем казва, че е налице незаконно строителството, хем праща сигнала на общината, респективно – кмета, да се самопроверяват.

„Познайте какъв е резултатът от общинската „проверка”! Друг детайл от сагата с ямболския пилон: на метри от него има функционираща телевизионна кула – само три метра по-ниска от него. Ако идеята беше само „патриотична” – знаме можеше и там да се сложи. Съмненията на хората в града са, че пилонът ще дублира функциите на излъчвателната кула, доколкото кметът е собственик и на най-големия Интернет доставчик в града, и на единствените местни телевизия и радио“, допълва Стоянов.

Той казва, че през 2019 цената на пилона била обявена на 65 000 лева, но впоследствие набъбнала на 215 000 лв.

Точната цена всъщност е 207 960 лв. с ДДС. От тях 90 000 лв. са за доставка на 55-метров метален пилон за знаме на хълм Боровец, който се състои от 6 части. За изпълнител е избрана местната фирма „Инджов – 19“ ЕООД на Красимир Инджов. Договорът за монтаж на пилона е за сумата от 117 960 лв. с ДДС, а изпълнител е ямболското еднолично дружество на Никола Маразов „Контраст Билдинг“.

Справка в сайта на общината сочи, че към април месец за пилона са дарени 85 000 лв.  

Според опоненти на Ревански на практика президентът ще легитимира незаконния строеж и нарушенията на кмета Ревански показно, под звуците на гвардейския духов оркестър.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

По-мащабно наблюдение на българо-турската граница и проблем: Спряха поръчка за 140 млн. лева

В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com