X
 
 

Африканисти на макс

3779 4
photo of Африканисти на макс
На заседание на Академичния съвет Софийският университет прие списък от 8 нови специалности за следващата учебна година. Сред тях - "Африканистика". На английски език.

Да се чуди човек как досега сме живели, как е функционирала нормално икономиката и образователната система без обучени специалисти по "Африканистика". Явно някой е преценил, че едни от най-дефицитните и търсени кадри на пазара на труда са африканистите. Или в този ред на мисли - философите на английски език, което е друга нова специалност в СУ.

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много ...

Въпреки че отдавна стана ясно, че висшето образование у нас е не просто раздуто, а пред пръсване, пускането от клона на държавното финансиране е много трудно. Признати международни специалисти обявиха, че за да имаме функционираща система от ВУЗ-ове, в цяла България те трябва да се намалят до не повече от 10 (от 52 сега). Множество експерти отдавна повтарят, че в университетите е пълно с ненужни специалности, които трябва да се орежат, а да бъдат стимулирани дефицитните професионални направления.

Напук на всякаква икономическа логика обаче висшите училища у нас се роят, както и безсмислените специалности в тях. Може би има заблудени души, които си мислят, че колкото повече възможности предлага висшето ни образование, толкова по-качествено ще е то, но те отдавна са малцинство. На всички, включително на хората в системата, черпещи от нея все повече и повече ресурси, им е ясно, че се надува един порочен балон, който рано или късно ще се спука и ще остави висшето образование във финансов и качествен колапс.

Но кой ти мисли за бъдещето? Важно е парите да текат сега. Важно е да има африканисти и философи. Какво ще правят те след завършването си и какво ще прави държавата, която ги е издържала ненужно, да мисли някой друг.

Стотици места в СУ остават свободни и след окончателното класиране

633 места (близо 13%) за първокурсници по държавна поръчка в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" остават незаети след окончателнот...

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Както се изказа сегашния министър в МОН: Няма да се закриват университети, каквото и да казват разни експерти, дето едва ги търпим да не ни играят по свирката. Знаят ли тези експерти, колко мафиози са собственици на тези пишман университети? А Менда, да я оставим обикновен висшист ли? Не може така. Само ще закрием БАН, т.к. мафиозите така казват, че трябва да е.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Боил Георгиев 1 Боил Георгиев преди 8 месеца Профил на трол?
  Прекрасен коментар за падението на Софийския университет "Свети Климент"! Фамилията Герджикови започна да дава фира!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Настоящият ректор няма родствена връзка с политика Герджиков
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Това ,че този ректор дето от вас научавам че е герджиков и ,че няма връзка с герджиков /ндсв/изобщо не е от значение. Падението на университета на Свети Климент Охридски в София не от вчера .И тази фамилия да даде фира ще бъде заменена друга подобна.Както и замяната на политика герджиков с друг не от особено значение. Както и ако актуално смени любомирова с иванова
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 24 септември

Овен Този почивен понеделник не губете време в осъзнаване, че не сте на работа. Наспете се добре, а може и да не излизате от леглото. ...

missing image
"Борисов 3" или "Златните момчета 4"? Ко...

След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание и на политическия регистър на България. В него пише, че сегашното пра...