X
 
 

Африканисти на макс

3779 4
photo of Африканисти на макс
На заседание на Академичния съвет Софийският университет прие списък от 8 нови специалности за следващата учебна година. Сред тях - "Африканистика". На английски език.

Да се чуди човек как досега сме живели, как е функционирала нормално икономиката и образователната система без обучени специалисти по "Африканистика". Явно някой е преценил, че едни от най-дефицитните и търсени кадри на пазара на труда са африканистите. Или в този ред на мисли - философите на английски език, което е друга нова специалност в СУ.

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много ...

Въпреки че отдавна стана ясно, че висшето образование у нас е не просто раздуто, а пред пръсване, пускането от клона на държавното финансиране е много трудно. Признати международни специалисти обявиха, че за да имаме функционираща система от ВУЗ-ове, в цяла България те трябва да се намалят до не повече от 10 (от 52 сега). Множество експерти отдавна повтарят, че в университетите е пълно с ненужни специалности, които трябва да се орежат, а да бъдат стимулирани дефицитните професионални направления.

Напук на всякаква икономическа логика обаче висшите училища у нас се роят, както и безсмислените специалности в тях. Може би има заблудени души, които си мислят, че колкото повече възможности предлага висшето ни образование, толкова по-качествено ще е то, но те отдавна са малцинство. На всички, включително на хората в системата, черпещи от нея все повече и повече ресурси, им е ясно, че се надува един порочен балон, който рано или късно ще се спука и ще остави висшето образование във финансов и качествен колапс.

Но кой ти мисли за бъдещето? Важно е парите да текат сега. Важно е да има африканисти и философи. Какво ще правят те след завършването си и какво ще прави държавата, която ги е издържала ненужно, да мисли някой друг.

Автор: Десислава Любомирова

Стотици места в СУ остават свободни и след окончателното класиране

633 места (близо 13%) за първокурсници по държавна поръчка в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" остават незаети след окончателнот...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Както се изказа сегашния министър в МОН: Няма да се закриват университети, каквото и да казват разни експерти, дето едва ги търпим да не ни играят по свирката. Знаят ли тези експерти, колко мафиози са собственици на тези пишман университети? А Менда, да я оставим обикновен висшист ли? Не може така. Само ще закрием БАН, т.к. мафиозите така казват, че трябва да е.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Боил Георгиев 1 Боил Георгиев преди 11 месеца Профил на трол?
  Прекрасен коментар за падението на Софийския университет "Свети Климент"! Фамилията Герджикови започна да дава фира!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Настоящият ректор няма родствена връзка с политика Герджиков
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Това ,че този ректор дето от вас научавам че е герджиков и ,че няма връзка с герджиков /ндсв/изобщо не е от значение. Падението на университета на Свети Климент Охридски в София не от вчера .И тази фамилия да даде фира ще бъде заменена друга подобна.Както и замяната на политика герджиков с друг не от особено значение. Както и ако актуално смени любомирова с иванова
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално