Афроамериканците трябва да спрат да играят с картата "расизъм"

12972
Афроамериканците трябва да спрат да играят с картата "расизъм"
Снимка: Getty Images

Преди година в американския град Фъргюсън застреляха чернокожо момче, което предизвика отдавна невиждани протести, нападки на расистка основа, взаимни обвинения в дискриминация. Вчера там бе обявено извънредно положение, след като младеж бе ранен при престрелка с полицаи при демонстрация. Според полицията той е стрелял срещу служителите на реда и те са отвърнали, ранявайки го. Размириците продължават.

Коментар на редактора

70 години пасивна агресивност

На днешния ден се навършват 70 години, откакто САЩ пускат атомна бомба над японския град Хирошима. Повече от 70 000 души загиват на мяс...

Расизъм в САЩ има. Въпреки всички писани и неписани правила за толерантност, въпреки че институциите и водещите компании се стремят да наемат хора с различен цвят на кожата, за да демонстрират колко са „диверсифицирани“. Извън Вашингтон, Ню Йорк и другите големи градове расизмът съществува, особено много сред т.нар. rednecks – бели жители на дълбоката провинция, обикновено с ниски доходи и незавършено средно образование.

Има обаче и нещо друго. На по-високите нива в американското общество възможността да бъдеш обвинен в расизъм като че ли се превърна в по-голяма заплаха от самия расизъм. Доста представители на малцинствата (в никакъв случай всички) се научиха да се възползват от това. Сега всеки път, когато някой с различен от белия цвят на кожата бъде арестуван за престъпление, бъде уволнен или бъде пренебрегнат за сметка на друг на работното място, се надава вой, че е дискриминиран. Независимо дали в действителност не е виновен, некадърен или неквалифициран.

Очевидно изминалото време от отмяната на сегрегацията не е излекувало раните. Но ако афроамериканците искат да получат справедливо отношение, трябва да се борят за правилните каузи. Събитията преди година във Фъргюсън бяха предизвикани от нещо, което в основата си бе просто криминален случай. Фактът, че се превърна в катализатор на напрежение, показва, че в обществото има много тлеещи под повърхността проблеми, които са само напудрени с предполагаеми решения. Самите чернокожи обаче трябва да се включат в разрешаването им и то не чрез повсеместни размирици, а чрез усилия за промяна на стереотипите, в които биват поставяни.

Всъщност същото важи за всички малцинства в Щатите, особено на фона на безумните изказвания на кандидата за президент Доналд Тръмп, който при цялата си изродщина привлича достатъчен за притеснение брой последователи.

Все още няма пълно равенство между белите и цветнокожите в САЩ

Доклад, публикуван през март тази година от Американския градски съюз, разкрива продължаващото неравенство и трудностите, на които са п...

Ако малцинствата продължат да си „измислят“ случаи на дискриминация, това ще дискредитира иначе безкрайно справедливия им стремеж към равенство в дългосрочен план. Нужна им е правилна посока, в която да насочат енергията си. Дано да я открият.

Автор: Деница Райкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com