Агресията властва в лениви общества - точно като нашето

12331
Агресията властва в лениви общества - точно като нашето
Снимка: iStock/Guliver

Темата за агресията у нас отново е на дневен ред и отново в последно време се дискутират вечните мерки за справяне с нея.

Коментар на редактора

По 120 убийства на година стават у нас

Ситуацията е по-лоша от преди години, най-малкото защото имаме социалните мрежи. Има един основен индикатор за агресивността в една стр...

Агресията е модерна. Тя е тренд, форма на изява, пълнеж на комплекси, облекло за празни души. Агресията у нас е най-бързо мултиплициращото се чувство, което храни съдби, изначално потънали в безпътица. В комбинация с чудовищните примери, които заразяват публичното пространство, агресията се разпръсва в малки детонатори, които избухват тук и там в клетките на обществения организъм, превръщащи плътта му в разядена пихтия от гной и червеи.

После някой взима този гнилоч и го разнася в медиите, за да покаже колко всъщност не ставаме като общество и как се самоизяждаме в безпаметност. Същият този експерт, политик, дълбоко проникновен анализатор и мислител сипе обвинения към системата, управляващата класа, опозицията и въобще срещу всеки овластен, а не поглежда в каверните на раната. Не се взира в разпаднатите семейства, в разрушения разговор, в живеещия в екрана малчуган, в рецидивиста, пуснат на свобода, в безвремието на младия човек, в разхождащите се морални скелети, облечени в празен разкош, в тариката, в глезльото, в простака. Всички те произвеждат или са потенциални производители на агресия, тъй като са лишени от маркерите, които им показват различната посока.

Цялото ни общество ги поддържа, напътства, приветства, и то с бездействието, с леността си, с разрушените критерии за това докъде стига моята и къде започва твоята свобода. Агресията, уважаеми читатели, вирее точно там, където почвата за ценностните категории е отслабнала от алчно експлоатиране. Агресията вирее в тези общества, които я приемат като нормална част от деформирания си дневен ред. Агресията е сред нас и ние нищо не правим, за да я изкореним, тъй като в леност се живее по-удобно, но и също толкова недостойно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com