Ако се стигне до граждански сблъсък, виновни ще са единствено простите политици

7788
Ако се стигне до граждански сблъсък, виновни ще са единствено простите политици
Снимка: БГНЕС

Понеже ситуацията може да ескалира бързо, няма време за витиеват език. Никой друг, освен простите политици няма да е виновен, ако се стигне до граждански сблъсъци.

Започваме: тази сутрин Ангел Джамбазки и компания причакват Кирил Петков пред дома му, за да му кажат какво мислят за Северна Македония. Това едно на ръка, към тях обаче се приближава жена. И им казва, че както тя, така и всички в квартала чувстват известно напрежение от цялата работа, че не са особено спокойни от цялата свита. На което Джамбазки, забележете, може да го видите в това видео, отговаря: "Ако си мислите, че вашето мнение тежи повече от моето, аз не съм съгласен". На което жената съвсем справедливо му говори, че той общо взето не бил същестувал в политическото пространство, ако не бе избран с гласовете на избирателите. Тази очевидност обаче никак не впечатлява Джамбазки. Няма как, той е евродепутат, като се появи в квартала всички трябва да се стичат с възторг там, така както в редките си обиколки сред обикновените хора султанът е предизвиквал божествена еуфория. 

Нататък: Костадин Костадинов от няколко дни упорито говори за "Майдан", което в контекста на паравоенното мислене на "Възраждане" общо взето води до предположение, че на площада пред Народно събрание ще има кръв. Казва, че "ни готвят гражданска война" и призовава да я спрем така - като се появим на гражданската война. Днес е почнал бодро деня с цитат във фейса от "Боят настана", тоест полага, разбирам, всички усилия гражданската война да се избегне. Преди месец пак положи такива усилия - намекна, че няма да е зле да се бесят и тричат "национални предатели", за здраве на всички. 

След това: Кирил Петков изглежда омаян от подкрепата му площадите в последните няколко дни, но не съм убеден, че разбира ясно опасността от кървави сблъсъци. В "Панорама" заяви, че няма как да спре протестите и че МВР ще направи всичко възможно да ги охранява. Разбира се, че е така. Тоест примерно ако отиде човек на протест, и вижда как друг стремително се нахвърля към него с недвусмислено намерение да му счупи главата, трябва да е спокоен - МВР е там, няма страшно. Да не говорим, че МВР преди 2 години пребиваше хора зад колоните - и ако Петков мисли, че е пребивало, само защото пази Борисов, и не е възможно да се случи същото, понеже пази него...Това дори Веселин Маринов не би си го помислил. 

Добре помня нощта на "Белия автобус". Той винаги ще дойде за политиците. За пребити по площадите ще дойде линейка с двучасово закъснение. Една. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com