X
 
 

БГ политиката: 2009-та срещу 2019-та

6347 72
photo of БГ политиката: 2009-та срещу 2019-та
Снимка: Колаж
Популярният 10 years challenge (10 годишно предизвикателство), в който през Facebook се сравняват снимки с една декада разстояние, може спокойно да бъде прилаган към българската политика. Ето няколко сравнения. 

Снимка на доходите

2009-та

Взема се една ниска минимална и една ниска средна заплата, които не стигат за нищо.

2019-та 

Доходите са се качили с около 20 процента и са повишили ниската минимална на малко по-не-чак-толкова-но-общо-взето-пак-толкова ниска заплата и пак същата средна. Разходите също са се качили с 20 процента понеже всичко е поскъпнало с толкова, че даже и с повече. Иначе правителството отчита "повишение на заплатите", въпреки че покупателната им стойност е или същата, или по-малка в сравнение с 2009-та. Потребителската ти кошница става с все по-плитко дънно, а гордо цитираната статистика от Борисов все по-маниакална. 

Снимка на политическата ситуация

2009-та 

Избираш ГЕРБ, за да не са БСП.

2019-та

Избираш БСП, за да не са ГЕРБ, а после избираш ГЕРБ, за да не са БСП. Години по-късно нещата вече се променят - избираш БСП да не са ГЕРБ и избираш ГЕРБ, за да не са БСП. 

Снимка с ДПС

2009-та

Излиза скандално видео, на което Ахмед Доган казва, че "разпределя порциите в държавата"; това се оказва решаващият лост на въздействие, който докарва Борисов на власт. Общата народна идея, тогава леко мъглива и леко наивна, е, че Борисов ще изолира Доган от политиката, понеже...понеже е много готин най-вероятно и е силен физически. 

2019-та

Това, че различни порции в държавата се разпределят през ДПС вече дори не е нужно да се казва на видеа. Доган става притежател на ТЕЦ Варна, а Борисов благодари на ДПС, че за "подкрепата за самолетите" и "евроатлантическата ориентация". 

Снимка на геополитическата ситуация

2009-та

Общо взето мислиш, че България не върви добре заради корупцията.

2019-та

България не върви, защото евроатлантическата адженда прокарва неолиберални доктрини, които рушат патриотичните устои и българщината и постоянни актуализации на плана Ран-Ът подриват политическия дневен ред, превръщайки ни в безгласни роби на Запада.

или

България не върви, защото все още не може да се отлъчи от руската си опека и да поеме по правилния европейски път, докато носталгията по комунизма тлее и пречи на истински предприемчивия дух, който едва ли някога ще усвоим, понеже социализмът продължава да се е вкоренил генетично и сме обречени по наследственост. 

Снимка на ЕС

2009-та

ЕС е хубаво място, защото пътуваме навсякъде в Европа с лична карта.

2009-та

ЕС трябва да се закрие, защото ни заразява с гейщина, либералщина, Кончита Вурст и еврофондове, които източват само определени хора, а до нас нищо не достига и ние така и така нямаме пари да ходим в чужбина, ерго все тая, че можем да пътуваме навсякъде с лична карта. Освен това, ако сме в ЕС, у нас ще има бежанци, които ще ни разбият държавата отвътре, понеже искат да усвоят всичките ни благини и висок социален статут и сред нас да не останат българи! 

Снимка на Facebook

2009-та

Котки. 

2019-та

Политическо джафкане, публични инквизиции, масов инструмент за ескалация на истерии, поголовно шерване на фалшиви новини и заместване на витиеватото многообразие на езика със стотици емотикони, готови да изразят всичко онова, което мислиш. Или което не мислиш. 

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 4 потребители

72 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Петък 1995 ли ? 22 Петък 1995 ли ? преди 2 месеца Профил на трол?
  Денят на който изчезнаха наличните стоки ударно от рафтовете на търговците ли ? Вече не помнят , или били още не на пазара (родени после) или били твърде малки дешица , непълнолетни в домакинство родители . Да видим що ще е чудото 29-март Брексит . Нали , пазарна икономия и цените по търсене и предлагане ... Stockpilling ? Една малка такава : бритиш не са доволни относно ценоразписката за ексотика виж още ›› , тоест китайцкият доматен пюрее , бразилски плодове , кивита , и прочее вкусоти . Иранско-персийския хайвер няма този път да е засегнат поради известни прични с собствен друг канал плащането Франция-Германия- друга .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Парадокс 21-век : I-Phone и Циганите-РБ 21 Парадокс 21-век : I-Phone и Циганите-РБ преди 2 месеца Профил на трол?
  Как така ? Циганите имат огромно влияние върху отпуснатите социални помощи , но на другата страна , като масов потребител на тези средства нямат собствена партия в парламентът ? Същото и относно купуването на гласове по време на изборите . Да си имат собствена за която да гласуват безплатно . После , когато вътре администрация и законодателният процес да оправим нещата за по добро .
 • The Guardian : Brexit & Torment Packages stockpiled 21.1 The Guardian : Brexit & Torment Packages stockpiled преди 2 месеца Профил на трол?
  First Aid Kit after Brexit ? Wkat it is , what is does : накратко - забелязахте ли съвсем случаяно при ВАШИТЕ ПОКУПКИ ДНЕС , яе на рафт от Супер-Маркет има и къшкавал на кило по 10 лева , произведен от пастюризирано мляко ? Да , ето това е новост - не защото е за 10 лева , а защото е пресолен , тоест хем едното , хем другото в краен случай по-дълготреан . Напомня как си е било в последните години виж още ›› на Тате , реалният съществуващ къшкавал : същото . После почнахме да се храним при Славчо Дългия , мутрисата от заводският стол ... кафе тройно филтрирано под зоркото око .
  : 0 !
 • Напомням остановка петък 1995 21.2 Напомням остановка петък 1995 преди 2 месеца Профил на трол?
  Нали ? Вместо месо за един единствен д90ен останалите кокали в фризерите на търговцитъе . 29-март идwа , погледни календарът щом не повярваш : следователно траини храни първата необходимост ако възможно финансово за 30 дни . Брашно , траино мляко , консерви свинско-телешко-рибно-пуешко , пюрета (!!!) и такива сосове , друго . 29-март почва от днес . Или : петък 1995 .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • THE MULE Trailer (2018) Clint Eastwood Movie - YouTube 20 THE MULE Trailer (2018) Clint Eastwood Movie - YouTube преди 2 месеца Профил на трол?
  Какво като пенсионер да ме занимават с ЛАЙНАТА на следващо поколение или пикош на внуците ? Аз си сверших моето , сега е техен ред .
 • за Нас : Мажоретки-Трифонов и Фили-Саунд КуКу-Бенд 20.1 за Нас : Мажоретки-Трифонов и Фили-Саунд КуКу-Бенд преди 2 месеца Профил на трол?
  Има паботещ информационен кръг , от какво тогава да се оплакваме ? Пенсите ниски , социалните само дават на по-хартия , внуците вчужбина ? А дерето с "Вила" конструктивен проект по избора строителен каталог Планова 36 квадрата плюс овошките 600 квадрата продадена ? Хайде , на самолета и ние да бягаме .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Pot Purry 19 Pot Purry преди 2 месеца Профил на трол?
  на судебном заседании, господину Арашукову инкриминируются участие в преступном сообществе, созданном с целью масштабных хищений газа (ч. 3 ст. 210 УК РФ), а также два эпизода организации убийства по предварительному сговору из корыстных побуждений (ч. 3 ст. 33, п. «ж», «з» ч. 2 ст. 105 УК РФ) и давление на свидетеля (ч. 4 ст. 309 УК РФ).
 • Тайните : За и Против 19.1 Тайните : За и Против преди 2 месеца Профил на трол?
  Как се работи с компромати : ...Büro des amerikanischen Sonderermittlers Robert Mueller teilte am Mittwoch mit, russische Hacker hätten im Oktober Beweismaterial gestohlen und auf einer Filesharing-Site veröffentlicht...
  : 0 !
 • Компромати и моментът за публикуване 19.2 Компромати и моментът за публикуване преди 2 месеца Профил на трол?
  Разкритие ... Bloomberg : Mueller Says Hackers Spread ‘Putin’s Chef’ Case Evidence Online - това ли е изненадващ ? Единствената изненада се състой в формулировката на заглавието : Putin's Chef в превод си е началник на Путин ! Какви началници тогава имаме ние в нашите парламенти и управленията ?
  : 0 !
 • Как се направи това ? 19.3 Как се направи това ? преди 2 месеца Профил на трол?
  Мненеие на педакторът : Cybermenace : « Les infrastructures stratégiques seront perturbées » ... прочетен в актуален френски печат .
  : 0 !
 • още и още 19.4 още и още преди 2 месеца Профил на трол?
  друг вариант на Know-How : La justice américaine s'attaque à la vente de faux abonnés sur les réseaux sociaux ...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Actualno: днес Култури-Гайт : 18 Actualno: днес Култури-Гайт : преди 2 месеца Профил на трол?
  Култури Гайт ли ? Проблем или въпрос относно правилно прилагане на разпоредби ли ? Едното да се забележи : административната държавна част не е равно на управление на частна фирма . Съответно да изчакаме дали се появява чист частен интерес , или въпросителните имат по-скоро характър от оперативна обвързаност както и последващ административен контрол . По естество на дършавното управление това може виж още ›› би означава в край на проверките бурята в чаша вода . Макар на другата страна , въпросът за ефикасност на управлението е един въпрос за който и парламентарно нагласена чрез законодателство работа-подход трябва да се отчита в разбираеми както и приети параметри .
 • «Messico, Uruguay, Bolivia, Russia, Vaticano e alcuni governi europei» 18.1 «Messico, Uruguay, Bolivia, Russia, Vaticano e alcuni governi europei» преди 2 месеца Профил на трол?
  От нашите коерспонденти : Maria Grazia Chiuri, Dior’s first female designer, was wearing jeans, black boots, and a thick-ribbed navy sweater under a clean-lined navy cashmere coat. Maria Grazia, as her team call her, wears her short hair bleached and slicked back, her eyes heavily rimmed with kohl, her knuckles encrusted with heavy jewellery. She is not the wasp-waisted, full-skirt type... Следва виж още ›› продължение в утрешното издание ! Абонирайте се ! Получавате бонус както и най-новото ни издание по APP !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • The ДОНОСНИК MGM , 2020 , Crime-Thriller 17 The ДОНОСНИК MGM , 2020 , Crime-Thriller преди 2 месеца Профил на трол?
  Nа пътя си : BUFFALO GROVE до CHICAGO по старият INTERSTATE . Виждаш един HITCHHIKE . Ще я вземеш ли или не ? По дрехите и предполагаш BULGARIAN . Се отказваш . Защо ? Защото може да докладва тубата ТИ резервната в КОЛАТА ти пълна с БЕНЗИН до NRS !
 • Buffalo Grove - Chicago - Interstate - ТУБА БЕНЗИН ! 17.1 Buffalo Grove - Chicago - Interstate - ТУБА БЕНЗИН ! преди 2 месеца Профил на трол?
  Следващият път когата travelliraш до BALGERIO , познай какво те очаква на BORDER CONTROL след този донос са ТУБАТА БЕНѝЗИН в колата ТИ ? Още на европейският преразпределиетл , даже в LONDON-HEATHTHROW , даже в AMSTERDAM-SHIPHOL , под наблюдение си ! Тоалетна вода , 50 центилитра ? Попо-шейф 10 центилитра ? Poznaj si : контрабанден внос - БЕНЗИН !
  : 0 !
 • по ТЕМА : прахосмукачки , криви краставички , туба бензин 17.2 по ТЕМА : прахосмукачки , криви краставички , туба бензин преди 2 месеца Профил на трол?
  Европол , благодарим Ви !
  : 0 !
 • CNN-Blunder : Аляска няма да брекситира ! 17.3 CNN-Blunder : Аляска няма да брекситира ! преди 2 месеца Профил на трол?
  Б момент на ТВИТЪР : Аляска няма да бреекситира , без значение какъвто и да е резултат ! Голямото олекване в големият ВИГ-ВАМ при големият Биниту !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • О Ром башалел - без гилябел (Левски) тай ровел (F-16) 16 О Ром башалел - без гилябел (Левски) тай ровел (F-16) преди 2 месеца Профил на трол?
  Грипен и Виниту - нещата се променят . Но както виждаме подходът на властническите планетарни заливи не си са нищо друго освен заливи . Така че , има променлива , макар че и тази няма , май . Надежда я има ли ?
 • Закон за тубата ти в колата : 16.1 Закон за тубата ти в колата : преди 2 месеца Профил на трол?
  да ! ето , правилата ти . Приемай и се подчини заради някои данък-акцис-такса в размер "могут бит" 1 лев са 5 лева обща стойноост .
  : 0 !
 • Ведомствените бензиностанция за горския трион ! 16.2 Ведомствените бензиностанция за горския трион ! преди 2 месеца Профил на трол?
  Идват по програма селски туризъм направо и пряко от летището , в рейс по 50 пътниците , да виждат , да посетят , може би и да им серврат пържена риба по сомалийско (рецептура от Африка) , но без-спорно прииждат туристическите комисии от Брюксел да се уверяват че в България надзор на язовирите си е работещ ! А един надзорник оглежда над 2000 язовира ? Тоест разпределен по около 200 работни дни като виж още ›› обиколка посъшението на 10 чзовира : с и чрез дрона по подразбиране , защото както при е-управление , така при е-винетка я както и при е-митница бодещо място в класификация на успеь ноема на челна позиция ? MISSION IMPOSSIBLE .
  : 0 !
 • Нещо ново от държавни инженерни лаборатори 16.3 Нещо ново от държавни инженерни лаборатори преди 2 месеца Профил на трол?
  Май , хайде или до YOU-TUBE или до Buffalo Grove !
  : 0 !
 • Нещо ново от държавни инженерни лаборатори 16.4 Нещо ново от държавни инженерни лаборатори преди 2 месеца Профил на трол?
  Как се казва онова ? ХЕЙ ли ? В Северна Корея имат по висока защита на стандартите им . А заради туба бензин налят в резервояр : смърт .
  : 0 !
 • Eurosceptic ultras do not expect satisfaction from a renegotiated deal. 16.5 Eurosceptic ultras do not expect satisfaction from a renegotiated deal. преди 2 месеца Профил на трол?
  Нещата които не искат : Грипна епидемия и Грипен
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • VFX Commentaries 15 VFX Commentaries преди 2 месеца Профил на трол?
  Нова функция ! Коментари без коментари ! Оттук нататък само VFX komentari пряко от студиото на VFX-Мин .
 • 1999 : теменужките на Костов 15.1 1999 : теменужките на Костов преди 2 месеца Профил на трол?
  Имам да ти покаже нещо : резервна туба, пълна !
  : 0 !
 • 1989 : Чичко от ДС 15.2 1989 : Чичко от ДС преди 2 месеца Профил на трол?
  Имам да ти покаже нещо : резервна туба, пълна ! В долари , разбира се !
  : 0 !
 • 1949 : Димитровците 15.3 1949 : Димитровците преди 2 месеца Профил на трол?
  Да ти покажа нещо: резервна туба, пълна!
  : 0 !
 • 1959: Червенковци 15.4 1959: Червенковци преди 2 месеца Профил на трол?
  Кажи : резервна туба, пълна !
  : 0 !
 • 1969 15.5 1969 преди 2 месеца Профил на трол?
  Имам нещо : резервна туба, пълна !
  : 0 !
 • 1979: 15.6 1979: преди 2 месеца Профил на трол?
  Дами канят
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • VFX Baahubali : Telugu,Tamil,Hindi,Malayalam 14 VFX Baahubali : Telugu,Tamil,Hindi,Malayalam преди 2 месеца Профил на трол?
  2009 ни обещаха ЛЕМАН няма да ни се отрази - 2019 даже една туба резервна с дизел ни направи подозрителни за укриване на данък , акциз , такса . Властта ни говори с два езика , съпостен както и противопоставен : Поданин ти трябва ... Поданин ти можеш ... Чудя се кога ще почват да ни говорят освен на турски и български така и на цигански ? Или , могут бит , това ли е вече българско цигански ?
 • Със Грипен калофорнийски-свински до Виг-Вам-Аут : 14.1 Със Грипен калофорнийски-свински до Виг-Вам-Аут : преди 2 месеца Профил на трол?
  Партията "О Ром башалел" готова ли е вече да стане , по подразбиране с монета в замяна " една туба нефт " на изборният ден , съучастник в управлението ? На какво ли ? Благата .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • С една дума 13 С една дума преди 2 месеца Профил на трол?
  рунтаво .
 • без резервна туба в кола 13.1 без резервна туба в кола преди 2 месеца Профил на трол?
  Опосум БГ
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Армията на Хафтар започна нов етап ...

Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар обяви началото на втората фаза на нападението срещу Триполи. Това се съобщава в изявлението на ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Изглежда съвсем скоро ще има среща ...

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун ще посети Русия по покана на руския президент Владимир Путин, където ще проведе разговори с него, ...

Последно в Актуално