Curiosity тества „вкуса“ на Марс

5899
Curiosity тества „вкуса“ на Марс

Марсоходът Curiosity скоро ще разбере какъв е „вкусът“ на парченце от Червената планета, тъй като вече извършва минерален анализ на първи образец от марсианската почва с помощта на специалния механизъм на изследователския инструмент Chemistry and Mineralogy (CheMin). Анализираният обект е със съвсем малки размери – приблизително колкото на таблетка аспирин.

Образецът е взет при третото загребване с „ръката“ на апарата от прашната и пясъчна област на марсианската повърхност, наречена Rocknest.

На Марс откриха… полиетилен

Специалистите от НАСА продължават с любопитство и недоумение да разглеждат поредната серия от снимки, които изпрати на Земята марсох...

„Използването на анализатора CheMin при първата проба от марсианската почва се явява важен етап от изпълнението на мисията. Този инструмент предоставя в ръцете ни възможност за изпълнение на точен и еднозначен анализ на минералния състав на изследваните скали с помощта на метода на рентгеновата дифракция. Точното определяне на минералния състав има важно значение за изследването на Марс, защото това всъщност е „запис“ на условията в околната среда, сред които са протекли процесите за формиране на скалите“, коментира Джон Гротцингер, координатор на мисията и учен от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Образецът е бил взет от роботизирания манипулатор на марсохода и поставен в откритата тръба на приемното устройство на CheMin на 17 октомври. Първоначално е била извършена предварителна механична обработка на материала. Подготовката на инструмента и на пробата е важна подробност, необходима, за да бъде почистена повърхността на инструментите и техническите камери от следи от вещества, които е възможно марсоходът да е донесъл със себе си от Земята. Подобно „почистване“ ще бъде извършено и преди поставянето на образеца в приемното устройство на друг инструмент на апарата - Sample Analysis at Mars (SAM), с чиято помощ ще бъде извършен химически анализ на материала.

Марсоходът Curiosity непрекъснато ни поднася интересна информация за Червената планета, като последната беше едва отпреди дни. Тогава апаратът откри на марсианската повърхност блестяща частица с дължина от около половин инч. Почти веднага тя беше идентифицирана като част от системата за кацане на марсохода SkyCrane.

Наличието на земен материал на повърхността на Марс, пристигнал тук заедно с Curiosity, се оказва истински проблем, който може да повлияе на резултатите от анализите на марсианската почва. Точно по тази причина вече бяха бракувани няколко образеца, взети по-рано с манипулатора на марсохода, припомнят специалистите.

Намериха марсиански въздух в метеорит, паднал на Земята

Интересно откритие направиха учените за метеорита Тисинт (Tissint), паднал миналото лято в Мароко, съобщава РИА Новости. Те установиха,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com