Доживяхме - осъдиха българин, който НЕ клевети!

17568
Доживяхме - осъдиха българин, който НЕ клевети!

5000 лева глоба за обида във Facebook. Толкова ще трябва да плати съпредседателят на ПП „Зелените“ Борислав Сандов заради думите му „олигарх-отровител“ към председателя на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" проф. Лъчезар Цоцорков. Съдебното решение е окончателно.

Коментар на редактора

България е пак на Олимпиада, за да участва, не да печели

Светът е Олимпиада. Тази вековна крилата фраза звучи и на днешния, 5 август, 2016 година. Защото започва най-голямото спортно събитие в...

Абсолютно скандално! Този коментар е достатъчен за поредния абсурд в държавата Абсурдистан, по-известна като България. И причината е проста – Цоцорков съдеше Сандов за обида и клевета. Заради „олигарх-отровител“ съдът обаче призна, че Сандов не е клеветил Цоцорков т.е. не е лъгал, но пък намери за виновен екоактивиста за обида. С думи прости – Сандов е вярвал на база на доказателства, че казва истината, но Цоцорков се е обидил, а българският съд реши, че бизнесменът заслужава пари заради обидата.

Ето какво пише по казуса експертът по медийно право, доктор по право, доктор по политическите науки и професор в СУ „Климент Охридски“ Нели Огнянова: "Според ЕСПЧ (бел. ред. - Европейският съд по правата на човека) във възможно най-голяма степен следва да бъдат избягвани изрази, които са безпричинно обидни за други хора и така нарушават правата им – но не когато съставляват принос към обществени дебати за осигуряване напредъка на човешката дейност [Otto-Preminger-Institut v. Austria, 20 September 1994, Series A no. 295-A]. Също така според ЕСПЧ [Oberschlick v. Austria No. 2 1997 ] публикации и изказвания могат несъмнено да бъдат възприети като спорни, но не съставляват поради това безпочвена персонална атака, тъй като авторът е представил обективно разбираемо обяснение за тях".

Ще си позволя да променя академичния изказ на г-жа Огнянова по следния начин, изразявайки своето мнение - щом българският съд глобява някой, който не клевети, значи е време за закриване - на съда и на държавата!

п.п. Борислав Сандов помоли за подкрепа във Facebook профила си. Ето какво написа той: "Можете да ме подкрепите и като се включите солидарно в събирането на сумата по глобата, тъй като за мен тя е непосилна. Допълнително събраните средства ще отидат за фонд за подкрепа на свободата на словото. Специално създадена за целта банкова сметка: ПроКредит банк IBAN: BG19PRCB92301031470019; BIC: PRCBBGSF"

Сандов е окончателно осъден за обида към Цоцорков, но не и за клевета

Съпредседателят на ПП "Зелените" беше осъден окончателно заради обида към председателя на Надзорния съвет на българския минен гигант &b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com