Докторантурите на Мария Габриел и на Борисов: Технически особености

13800
Докторантурите на Мария Габриел и на Борисов: Технически особености
Снимка: принтскрийн

Мария Габриел обяви, че не е защитила докторантура. Въпреки че в един от клиповете, свързан с изгряващата ѝ кариера, когато е кандидат за евродепутат на ГЕРБ, тя уверено обявява, че е "доктор на политическите науки". Това обаче бе преди 13-тина години и тогава на никого не му е идвало на ума, че:

а) Десетилетие и повече по-късно ще е много лесно да се проверява каквото и да било в интернет

б) Мария Габриел ще бъде предложение за министър-председател на България, което ще направи сверяванията на предишни нейни думи нещо важно

На вчерашната пресконференция Габриел даде странно обяснение за това, че се е самообявила за доктор. "Съобразила съм се с изискванията на тогавашния технически екип, с изискванията за обем..."

Не съм сигурен как трябва да се разбере това уточнение, но съм сигурен, че както и да се разбере, нещата не са добре.

Какво е казал този технически екип например? "Г-жице Неделчева (тогавашната ѝ фамилия), има няколко технически изисквания. Първото е да сте на клипа с костюм. Второто е да имате ясна дикция. Третото е да имате уверен поглед, който да е зареян в далечния хоризонт, като си представяйте, че ей тези небеса отсреща са монументалните брюкселски сгради, в които нямате търпение да се нанесете". 

- Това ли е всичко? - пита Мария.

- А, и четвъртото техническо изискване. Излъжете, че сте защитили докторантура - технично.

Това вероятно казва операторът на клипа, технически човек, визуален тип. И Мария Габриел изпълнява - такива са изискванията.  

Изглежда трябва да си представяме нещата по подобен начин. И да отбележим, че висшото политическо чиновничество изглежда си пише в сивитата докторантури с лекота, обратна на тази, която се изисква да ги създадеш и после защитиш. Дори докторантурата на Петър Илиев изглежда малко по-благородна - той поне е плагиатствал, тоест, занимавал се е. И сега дори май ще преиздава книгата си, но с въпросните 80 страници по-малко. В тази връзка и по повод възхода на ChatGPT и ИИ - не е ли вече време да се тестват защитените докторантури в политиката със софтуер и то масово? И както имаше комисия за разкриването на досиетата от ДС, да има и една, която да вземе да провери всички "солидни" биографии, напомпани по "технически причини"? Предполагам, че ще настане паника и много ще настояват, че са най-вече бакалаври. Не че и там не се преписва, но срамът е по-малък. 

Така или иначе Габриел влезе в този научен отбор, в отбора на академията на несъществуващите докторантури. И трябва да се каже, че в това има и някаква логика...Истинското защитаване на докторантура, целият докторантски труд, ако се прави като хората, е нещо несъвместимо с бурния политически възход, с амбицията за внезапно израстване, намърдване, успех, постигнат с максимална скорост.  Докторантурата, в идеалния ѝ вид, е отшелническа работа, която адаптивният политически елит не само, че не обича, но едва ли умее - искат се други качества, много различни от обичайното натегачество, роднински или бизнес връзки и пр.

Иначе, добре че на пресконференцията с Борисов не остана някакво съмнение за самостоятелността на кандидата. Стандартни хихикания на големия шеф, който обича да се заобикаля с изпълнители на волята му, покровителско чувство и пр. вече гледани работи, които познавате добре - репертоарът бе ясен. В известен смисъл - докторантурата по оцеляване с "експертни" прикрития беше защитена от Борисов не за първи път. И тя е по-важната от официалната му.

 

Автор: Райко Байчев

 

P.S.

Bird твърдят и че думите на Габриел за това, че е единственият път, в който е споменала "докторантурата" е бил във въпросния клип, са също неверни. И че през 2011-та титлата фигурира отново. Ето и тяхното видео по въпроса:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com