Държавата не е свещена крава

4701
Държавата не е свещена крава

Да е позволена или не частната охрана на населени места - това е най-новият обществен дебат, който се води, както обикновено, постфактум. Промените в Закона за частната охранителна дейност вече бяха приети от Народното събрание и чак след това разни хора се присетиха всъщност да обсъждат предложението.

Президентът и прокуратурата скочиха на нож, защото според тях частната охрана на урбанизирани територии щяла да доведе до разпад на държавността, до изземане на функциите на МВР по опазване на вътрешния ред и до създаване на някакви персонални кметски армии. Според прокуратурата приетите текстове са "противоконституционни, защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани".

А знаете ли какво друго е нарушаване на правата на българските граждани? Да биват грабени, пребивани и убивани необезпокоявано и безнаказано, да се страхуват за живота си и за живота на своите близки, и да остават незащитени от същите въпросни институции, които подчертават именно тази своя роля.

И президентът като Цацаров не иска частна охрана на общини

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредби, които дават възмо...

Функционирането на съвременните държави се базира на "Обществения договор" - гражданите се задължават да се откажат от някои свои права и свободи, да плащат данъци и такси, а в замяна изградените специално за целта държавни институции ги защитават и пазят обществения ред.

У нас държавата първа наруши този договор. Хилядите възрастни хора по селата изпълняват своите граждански задължения, но в замяна на това не получават нищо. Поправка - получават живот в страх, насилие и безнаказаност на виновните.

Да, всички са съгласни, че именно МВР ТРЯБВА да се грижи за сигурността в страната. ТРЯБВА. Но не го прави. И така, когато държавата нарушава своята част от обществения договор, заслужава санкция - да бъде прескочена, да бъде игнорирана, и да ѝ бъде намерена работеща алтернатива. Защото ако вашата майка или баба бъде вързана, пребита и ограбена, малко ще ви интересува, че държавата по презумпция ТРЯБВА да я пази. Ще ви интересува, че не го прави и че е нужно друго решение.

По данни на Евростат България е абсолютен лидер в ЕС по пари, които харчи за сектор "Сигурност". Отново по статистика далеч по-уредени и безопасни държави в Европа разчитат на по-малък брой полицаи на 100 000 души население. Парите за силовите ведомства се увеличават постоянно, но ефектът е никакъв. И понеже държавата - това сме ние, имаме право да реагираме.

Правилата "по учебник" - в какво същата тази държава има или няма право да се меси, да регулира или да контролира, изглеждат чудесно на хартия. Ние обаче живеем на практика. И на практика полицията е черна дупка, в която потъват парите ни без да получаваме това, за което сме платили.

Цацаров иска КС да обяви за противоконституционна частната охрана на населени места

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредбите за т.нар. "охраната на урб...

Никой не би искал в нормална ситуация частна охрана, защото никой не би искал да плаща за едно и също нещо два пъти. Животът на хиляди хора обаче е по-важен от правилата "по учебник".

Редица села вече доказаха, че самоинициативата по намиране на частна охрана, която да се заплаща от всички и да пази всички, е повече от ефективна. И никакви илюзорни частни армии не са били създадени, никакви феодални владения. Ако все пак действително има подобни опасения, законовите текстове винаги могат да се прецизират, така че тази дейност да е адекватно регламентирана.

Но че има изобщо нужда от нея - е повече от ясно. Когато държавата не си върши работата, гражданите трябва да имат право да изберат законово уредена и работеща алтернатива. Защото докато едни хора по високите етажи на властта се наканят да спрат да крадат и да направят необходимите реформи, нашият живот минава и той не може да бъде жертван в името на тяхната алчност, некадърност и мързел.

Държавата не е свещена крава и е крайно време институциите да разберат това. Само така ще им дадем ясен сигнал, че бездействието им няма да бъде толерирано.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com