X
 
 

Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни

7075 10
photo of Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Протест и, разбира се, неистов шум по телевизиите – по този начин беше активирана своеобразна кампания за "спасяване" на ТЕЦ "Марица Изток 2" и комплекса "Мини Марица Изток" през тази седмица.

Дойде зима и изведнъж синдикатите пощуряха, този път на тема "Марица Изток". А синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов успяха да избълват толкова нелепици за по-малко от половин час ефирно време, че човек да се чуди как да коментира.

Единственото, за което Димитров и Манолов са напълно прави, е, че няма широко коментирана и ясна дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката ни. Обаче и те двамата не блестят много-много с градивни предложения по темата. Работи се на парче – сега в парламента по спешност влезе допълнение за Енергийната стратегия до 2020 година, но то касае изграждане на инфраструктура, с която да поемем идващия от "Турски поток" газ. 2020 година обаче идва де факто след 1 година т.е. няма нищо дългосрочно в случая. Другият по-сериозен диалог през последната година в енергетиката беше да строим или не АЕЦ "Белене" - ще строим, но само ако намерим кой и с блокираща държавна квота по обещанията на ГЕРБ.

Сега Димитров, Манолов, местните синдикални лидери и миньори от "Мини Марица Изток" почнаха да се оплакват от "новите" европейски правила за въглеродните емисии. Да де, но те изобщо не са нови – приети бяха през месец май, 2017 година! А в края на юни, 2017 година енергийният министър Теменужка Петкова трябваше да каже какво ще иска България заради новите стандарти – по предложение на депутатите от ГЕРБ! Да знаете каква ни е позицията, която трябваше официално да бъде обяснена преди година и половина? Нещо синдикатите да ги чухте – дали я знаят, защо не са протестирали, ако не я знаят? Още по-рано, през февруари 2017 година, на кръгла маса на тема "Бъдеще за българския въгледобив" лично зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков обяви, че въглищата в Маришкия басейн ще стигнат за индустриален добив и съответно производство на ток за само още 30 години!

Като имаме предвид всичко това, се получава една ОГРОМНА ДЕМАГОГИЯ. Първо, държавата не планира дългосрочно за енергетиката и си трайка, докато не стане някаква криза и трябва да се гаси пожар. След като бива угасен, продължава да не планира. Второ – синдикатите не реват, когато му е времето, а когато биват активирани поради някаква причина. Сега плачът е как търговията с въглеродни емисии убивала ТЕЦ "Марица Изток 2" - рев обаче нямаше, когато емисиите бяха евтини?! Няма и отговор на въпроса защо поскъпват - дали не е свързано с принципа "търсене - предлагане". За Димитър Манолов обаче е по-лесно да изтресе, че "ще загубим публиката, ако влезем в детайли" какво представлява търговията с квоти на вредни емисии. По-лесно да караме като в поредното тъпо риалити ... Няма и нито думичка от синдикатите за това, че ТЕЦ "Марица Изток 2" ще трябва да престане да работи на въглища рано или късно и че времето всъщност наближава. За синдикатите е най-важно миньорите да си продължат както досега – да, ама не може. И не само заради екостандартите на ЕС, а защото въглищата свършват!

Когато се готвеха "новите" екостандарти за ТЕЦ-овете, говорителят на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио каза, че има "общоизвестни технологии, широко разпространени още от 2010 година насам", с помощта на които може да се постигнат изискванията за отделяне на вредни емисии. Само около пет месеца по-късно Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реагира шокиращо неадекватно на данни от доклад на WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag, според които през 2013 година ТЕЦ "Марица Изток 2" е убила с отделянето на вредни емисии 730 души, които иначе нямаше да умрат! ИАОС потвърди, че било вярно количеството на отделения серен диоксид в доклада, но докладът бил неточен и агенцията не знаела вярно ли е, че 730 души са си отишли преждевременно, защото са дишали много хубав въздух с помощта на ТЕЦ-а! И още нещо – пак през 2013 година, този път според доклад на ЕК, сме похарчили 3 млрд. евро, които можеше да не харчим, ако въздухът ни не беше с това качество, с което всъщност е! Починали са преждевременно 13 700 души – хоп, в "Мини Марица Изток" колко работеха, да не бяха толкова? Но за Пламен Димитров да умират годишно толкова хора, колкото цял живот работят в "Мини Марица Изток" е "религиозен зелен фанатизъм, завладял света". А с 3 млрд. евро годишно колко ТЕЦ "Марица Изток 2" можем да компенсираме?

Още нещо – в края на октомври, 2017 година, ТЕЦ-овете ни, включително "Марица Изток 2", поискаха една година отсрочка, за да спазят новите екостандарти. Сега, година по-късно, работещите в "Марица Изток 2" тръгнаха на стачка, а синдикатите взеха да искат да се намери начин някой друг да плаща за въглеродните емисии, не самият ТЕЦ. Доста показателно ...

Интересно е и друго – Пламен Димитров откъде знае колко ще струва токът, ако основна суровина е природният газ примерно от "Турски поток", а не въглищата? Откъде знае колко би бил токът от "Белене"? За "Белене" цял доклад от 1000 и кусур страници писаха от БАН, никъде не стана на въпрос цената да е 200 лева на мегаватчас! Специално мен никой не може да ме обвини в любов към явно корупционния проект за АЕЦ "Белене", но от БАН посочиха, че средната борсова цена на тока в региона ще се движи между 70 до 90 евро за мегаватчас и "Белене" трябва да е в тези рамки, за да печели! Курсът на еврото спрямо лева колко е, г-н Димитров? А дали световната икономика и в частност България не живее постоянно в състояние на инфлация, т.е. постоянно поскъпване на стоки, услуги и труд?

В крайна сметка ще припомня материала си "Криза за ток в България ще има – къде са политическите решения?" от 22.02.2017 година и ще задам отново същия въпрос. Ще го обогатя и с друг – синдикатите какво предлагат, освен някой друг да плаща за емисиите на ТЕЦ-овете, които иначе хич не цапали, мантра било (по г-н Пламен Димитров)? Нещо съществено могат ли да предложат, или знаят само да плачат както обикновено? Да попитат държавата публично ей така, между другото, дали е възможно и колко минимум ще струва да се газифицира производството от ТЕЦ "Марица Изток 2"? Каква друга базова мощност може да коменсира ТЕЦ-а? Защото, ако не друго, въглищата ще свършат - дали след 30 години или след 50, но ще свършат, и тогава оправданието с екологията няма да важи. И приказките как Полша си пазела ТЕЦ-овете да не ги хвърлят както хвърлят приказки колко сложна е търговията с вредни емисии. Защото ЕК и за това дава идеи и предложения за преквалификация и пренасочване на икономика - ето ги! Синдикатите ни кога ще коментират? А държавата?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Авторе, нали не бъркате серните окиси, които могат да се пречистват, с въглеродните емисии, които са основен изходен продукт и за него с плаща.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  главната цел е пак приватизация.. унищожаване на всичко държавно и преминаването в частни ръце.. или в ръцете на този който трябва да печели.. и понеже държавата е слаба се получават нещата.. ще го изкарат че целия свят замърсява и че от там идват всички болести ако трябва.. а големите акълии верват на такива подхвърляния без да мислят че без тец2 тока пак ще поскъпне и то бая
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  тец 2 е също толкова замърсяващ както и оттаналите в бг и в европа.. тази кампания спещу тец2 със всички средства е организирана от конкуренцията .. щото този тец произвежда на много по ниска цена тока.. а явно това не се харесва на някои бизнесмени
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  НЯКАКЪВ/А ОТ КЛИКАТА ИЛИ ТЕХЕН/А СЪУЧАСТИК/ЧКА СЛАГА МИНУС НА ТРОЛЪТ ОТ СТОМАНА И ТАКА И ТРЯБВА И ДА БЪДЕ. И ДНЕС СЕ КАЛИ СТОМАНАТА. ДА ВРЕМЕ Е ДА УСЕТИТЕ РЕАЛНО КАКВО СТЕ КАЛИЛИ, А ТО Е ОПРЕДЕЛЕНО МНОГО ПО ЛОШО И ОТ БИБЛЕЙСКИЯТ АД
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Още от утре Тролът от СТОМАНА Октомври /аз/ е готов да вдигне Знамето на РЕВОЛЮЦИЯТА И ДОРИ И ДА поеме по стъпките на неговите политически УЧИТЕЛИ БЕЗСМЪРТНИТЕ ЛЕВСКИ, ДЕЛЧЕВЪ,БОТЕВЪ, ДЯДО ИЛЬО МАЛЕШЕВСКИЯ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ.С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ. СВАЛЯНЕТО НА АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 ОТ власт и СМАЗВАНЕТО И ОТ СТОМАНЕНИЯТ ЮМРУК
 • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Прочетох ви Гражданко Липчева, така е . Видях ви профила. Напълно убеден съм ,че безкрайно си обичате децата и това е повече от нормално.Със същата сила мразите ли КЛИКАТА*10111989 ? Почти съм сигурен ,че не, а аз ги МРАЗЯ ПОВЕЧЕ И ОТ БЕЗГРАНИЧНО.ТЕХНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ/ЧКИ СЪЩО И СЧИТАМ ТОВА ЗА ПОВЕЧЕ И ОТ НОРМАЛНО ?
  : 2 !
 • Македонецъ 4.2 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  журналисти/социолози и политолизи/жки са една ЧАСТ ОТ СЪУЧАСТИЦИТЕ/ЧКИТЕ НА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ И НА ВАШИТЕ ДЕЦА ЗА КОИТО ТЕ СА ПРЕДВИДИЛИ ЕДНО МРАЧНО БЪДЕЩЕ, ТАКОВА ДЕТО ПРЕДВИДИХА И ЗА НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ. НИКАКВА МИЛОСТ ТЕ НЯМА ДА КАК ДА ОЧАКВАТ ОТ МЕН ,НО ОТ ВАС МОЖЕ БИ. ТОВА Е ТРАГЕДИЯТА ,ТРАГЕДИЯТА НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ И БЪЛГАРИЯ
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ЗАБРАВИЛИ СТЕ ДА ДОБАВИТЕ г-н АЧЕВ, КАК СЪЩАТА "МАРИЦА ИЗТОК 2", КОЯТО "РЕВЕ" ПО БЕДНОСТ, СЕ ОТКАЗА ОТ 43 МИЛИОНА СТУДЕН РЕЗЕРВ В ПОЛЗА НА ТЕЦА "ВАРНА" НА ДОГАНЧО!? ЗАЩО? ПИТАЙТЕ ГИ ТИЯ СИНДИКАЛИСТИ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Много добре си е аргументирана статията! Нашите синдикати са си осигурили законното право /още от времето на Кодекса на труда от 1986г./ да се бъркат навсякъде под благовидния предлог, че защитават жизненото равнище! Но, похвалиха бюджета за 2019г., който поддържа беднотията и болестите! Защитават безогледно конюктурни искания само и само да си запазят членския внос! И там от 30 години са едни и с виж още ›› ъщи демагози!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  1. "...никъде не стана на въпрос цената да е 200 лева на мегаватчас..." 2. "...производствените разходи ще са между 73 и 91 евро за мегаватчас..." Амиии, аз не мога да смятам достатъчно вярно, но някой като автора или който може да каже. Колко ще е цената на тока след като производствените му разходи ще са около 180 лева за мегаватчас???
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Напрежението сред служителите сложи на т...

Ще бъде ли закрит нощният градски транспорт? Този въпрос излиза на дневен ред след като транспортните синдикати към КТ "Подкрепа" е КНС...

missing image
Михаела Филева проговори за отношенията ...

Михаела Филева излезе с официална позиция относно спекулациите, че има интимни отношения с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Певи...

Последно в Актуално