X
 
 

Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни

7329 10
photo of Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Протест и, разбира се, неистов шум по телевизиите – по този начин беше активирана своеобразна кампания за "спасяване" на ТЕЦ "Марица Изток 2" и комплекса "Мини Марица Изток" през тази седмица.

Дойде зима и изведнъж синдикатите пощуряха, този път на тема "Марица Изток". А синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов успяха да избълват толкова нелепици за по-малко от половин час ефирно време, че човек да се чуди как да коментира.

Единственото, за което Димитров и Манолов са напълно прави, е, че няма широко коментирана и ясна дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката ни. Обаче и те двамата не блестят много-много с градивни предложения по темата. Работи се на парче – сега в парламента по спешност влезе допълнение за Енергийната стратегия до 2020 година, но то касае изграждане на инфраструктура, с която да поемем идващия от "Турски поток" газ. 2020 година обаче идва де факто след 1 година т.е. няма нищо дългосрочно в случая. Другият по-сериозен диалог през последната година в енергетиката беше да строим или не АЕЦ "Белене" - ще строим, но само ако намерим кой и с блокираща държавна квота по обещанията на ГЕРБ.

Сега Димитров, Манолов, местните синдикални лидери и миньори от "Мини Марица Изток" почнаха да се оплакват от "новите" европейски правила за въглеродните емисии. Да де, но те изобщо не са нови – приети бяха през месец май, 2017 година! А в края на юни, 2017 година енергийният министър Теменужка Петкова трябваше да каже какво ще иска България заради новите стандарти – по предложение на депутатите от ГЕРБ! Да знаете каква ни е позицията, която трябваше официално да бъде обяснена преди година и половина? Нещо синдикатите да ги чухте – дали я знаят, защо не са протестирали, ако не я знаят? Още по-рано, през февруари 2017 година, на кръгла маса на тема "Бъдеще за българския въгледобив" лично зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков обяви, че въглищата в Маришкия басейн ще стигнат за индустриален добив и съответно производство на ток за само още 30 години!

Като имаме предвид всичко това, се получава една ОГРОМНА ДЕМАГОГИЯ. Първо, държавата не планира дългосрочно за енергетиката и си трайка, докато не стане някаква криза и трябва да се гаси пожар. След като бива угасен, продължава да не планира. Второ – синдикатите не реват, когато му е времето, а когато биват активирани поради някаква причина. Сега плачът е как търговията с въглеродни емисии убивала ТЕЦ "Марица Изток 2" - рев обаче нямаше, когато емисиите бяха евтини?! Няма и отговор на въпроса защо поскъпват - дали не е свързано с принципа "търсене - предлагане". За Димитър Манолов обаче е по-лесно да изтресе, че "ще загубим публиката, ако влезем в детайли" какво представлява търговията с квоти на вредни емисии. По-лесно да караме като в поредното тъпо риалити ... Няма и нито думичка от синдикатите за това, че ТЕЦ "Марица Изток 2" ще трябва да престане да работи на въглища рано или късно и че времето всъщност наближава. За синдикатите е най-важно миньорите да си продължат както досега – да, ама не може. И не само заради екостандартите на ЕС, а защото въглищата свършват!

Когато се готвеха "новите" екостандарти за ТЕЦ-овете, говорителят на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио каза, че има "общоизвестни технологии, широко разпространени още от 2010 година насам", с помощта на които може да се постигнат изискванията за отделяне на вредни емисии. Само около пет месеца по-късно Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реагира шокиращо неадекватно на данни от доклад на WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag, според които през 2013 година ТЕЦ "Марица Изток 2" е убила с отделянето на вредни емисии 730 души, които иначе нямаше да умрат! ИАОС потвърди, че било вярно количеството на отделения серен диоксид в доклада, но докладът бил неточен и агенцията не знаела вярно ли е, че 730 души са си отишли преждевременно, защото са дишали много хубав въздух с помощта на ТЕЦ-а! И още нещо – пак през 2013 година, този път според доклад на ЕК, сме похарчили 3 млрд. евро, които можеше да не харчим, ако въздухът ни не беше с това качество, с което всъщност е! Починали са преждевременно 13 700 души – хоп, в "Мини Марица Изток" колко работеха, да не бяха толкова? Но за Пламен Димитров да умират годишно толкова хора, колкото цял живот работят в "Мини Марица Изток" е "религиозен зелен фанатизъм, завладял света". А с 3 млрд. евро годишно колко ТЕЦ "Марица Изток 2" можем да компенсираме?

Още нещо – в края на октомври, 2017 година, ТЕЦ-овете ни, включително "Марица Изток 2", поискаха една година отсрочка, за да спазят новите екостандарти. Сега, година по-късно, работещите в "Марица Изток 2" тръгнаха на стачка, а синдикатите взеха да искат да се намери начин някой друг да плаща за въглеродните емисии, не самият ТЕЦ. Доста показателно ...

Интересно е и друго – Пламен Димитров откъде знае колко ще струва токът, ако основна суровина е природният газ примерно от "Турски поток", а не въглищата? Откъде знае колко би бил токът от "Белене"? За "Белене" цял доклад от 1000 и кусур страници писаха от БАН, никъде не стана на въпрос цената да е 200 лева на мегаватчас! Специално мен никой не може да ме обвини в любов към явно корупционния проект за АЕЦ "Белене", но от БАН посочиха, че средната борсова цена на тока в региона ще се движи между 70 до 90 евро за мегаватчас и "Белене" трябва да е в тези рамки, за да печели! Курсът на еврото спрямо лева колко е, г-н Димитров? А дали световната икономика и в частност България не живее постоянно в състояние на инфлация, т.е. постоянно поскъпване на стоки, услуги и труд?

В крайна сметка ще припомня материала си "Криза за ток в България ще има – къде са политическите решения?" от 22.02.2017 година и ще задам отново същия въпрос. Ще го обогатя и с друг – синдикатите какво предлагат, освен някой друг да плаща за емисиите на ТЕЦ-овете, които иначе хич не цапали, мантра било (по г-н Пламен Димитров)? Нещо съществено могат ли да предложат, или знаят само да плачат както обикновено? Да попитат държавата публично ей така, между другото, дали е възможно и колко минимум ще струва да се газифицира производството от ТЕЦ "Марица Изток 2"? Каква друга базова мощност може да коменсира ТЕЦ-а? Защото, ако не друго, въглищата ще свършат - дали след 30 години или след 50, но ще свършат, и тогава оправданието с екологията няма да важи. И приказките как Полша си пазела ТЕЦ-овете да не ги хвърлят както хвърлят приказки колко сложна е търговията с вредни емисии. Защото ЕК и за това дава идеи и предложения за преквалификация и пренасочване на икономика - ето ги! Синдикатите ни кога ще коментират? А държавата?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Авторе, нали не бъркате серните окиси, които могат да се пречистват, с въглеродните емисии, които са основен изходен продукт и за него с плаща.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  главната цел е пак приватизация.. унищожаване на всичко държавно и преминаването в частни ръце.. или в ръцете на този който трябва да печели.. и понеже държавата е слаба се получават нещата.. ще го изкарат че целия свят замърсява и че от там идват всички болести ако трябва.. а големите акълии верват на такива подхвърляния без да мислят че без тец2 тока пак ще поскъпне и то бая
 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  тец 2 е също толкова замърсяващ както и оттаналите в бг и в европа.. тази кампания спещу тец2 със всички средства е организирана от конкуренцията .. щото този тец произвежда на много по ниска цена тока.. а явно това не се харесва на някои бизнесмени
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  НЯКАКЪВ/А ОТ КЛИКАТА ИЛИ ТЕХЕН/А СЪУЧАСТИК/ЧКА СЛАГА МИНУС НА ТРОЛЪТ ОТ СТОМАНА И ТАКА И ТРЯБВА И ДА БЪДЕ. И ДНЕС СЕ КАЛИ СТОМАНАТА. ДА ВРЕМЕ Е ДА УСЕТИТЕ РЕАЛНО КАКВО СТЕ КАЛИЛИ, А ТО Е ОПРЕДЕЛЕНО МНОГО ПО ЛОШО И ОТ БИБЛЕЙСКИЯТ АД
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  Още от утре Тролът от СТОМАНА Октомври /аз/ е готов да вдигне Знамето на РЕВОЛЮЦИЯТА И ДОРИ И ДА поеме по стъпките на неговите политически УЧИТЕЛИ БЕЗСМЪРТНИТЕ ЛЕВСКИ, ДЕЛЧЕВЪ,БОТЕВЪ, ДЯДО ИЛЬО МАЛЕШЕВСКИЯ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ.С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ. СВАЛЯНЕТО НА АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 ОТ власт и СМАЗВАНЕТО И ОТ СТОМАНЕНИЯТ ЮМРУК
 • Македонецъ 4.1 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  Прочетох ви Гражданко Липчева, така е . Видях ви профила. Напълно убеден съм ,че безкрайно си обичате децата и това е повече от нормално.Със същата сила мразите ли КЛИКАТА*10111989 ? Почти съм сигурен ,че не, а аз ги МРАЗЯ ПОВЕЧЕ И ОТ БЕЗГРАНИЧНО.ТЕХНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ/ЧКИ СЪЩО И СЧИТАМ ТОВА ЗА ПОВЕЧЕ И ОТ НОРМАЛНО ?
  : 2 !
 • Македонецъ 4.2 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  журналисти/социолози и политолизи/жки са една ЧАСТ ОТ СЪУЧАСТИЦИТЕ/ЧКИТЕ НА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ И НА ВАШИТЕ ДЕЦА ЗА КОИТО ТЕ СА ПРЕДВИДИЛИ ЕДНО МРАЧНО БЪДЕЩЕ, ТАКОВА ДЕТО ПРЕДВИДИХА И ЗА НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ. НИКАКВА МИЛОСТ ТЕ НЯМА ДА КАК ДА ОЧАКВАТ ОТ МЕН ,НО ОТ ВАС МОЖЕ БИ. ТОВА Е ТРАГЕДИЯТА ,ТРАГЕДИЯТА НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ И БЪЛГАРИЯ
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ЗАБРАВИЛИ СТЕ ДА ДОБАВИТЕ г-н АЧЕВ, КАК СЪЩАТА "МАРИЦА ИЗТОК 2", КОЯТО "РЕВЕ" ПО БЕДНОСТ, СЕ ОТКАЗА ОТ 43 МИЛИОНА СТУДЕН РЕЗЕРВ В ПОЛЗА НА ТЕЦА "ВАРНА" НА ДОГАНЧО!? ЗАЩО? ПИТАЙТЕ ГИ ТИЯ СИНДИКАЛИСТИ?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Много добре си е аргументирана статията! Нашите синдикати са си осигурили законното право /още от времето на Кодекса на труда от 1986г./ да се бъркат навсякъде под благовидния предлог, че защитават жизненото равнище! Но, похвалиха бюджета за 2019г., който поддържа беднотията и болестите! Защитават безогледно конюктурни искания само и само да си запазят членския внос! И там от 30 години са едни и с виж още ›› ъщи демагози!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  1. "...никъде не стана на въпрос цената да е 200 лева на мегаватчас..." 2. "...производствените разходи ще са между 73 и 91 евро за мегаватчас..." Амиии, аз не мога да смятам достатъчно вярно, но някой като автора или който може да каже. Колко ще е цената на тока след като производствените му разходи ще са около 180 лева за мегаватчас???
Нагоре