Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни

8100
Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Протест и, разбира се, неистов шум по телевизиите – по този начин беше активирана своеобразна кампания за "спасяване" на ТЕЦ "Марица Изток 2" и комплекса "Мини Марица Изток" през тази седмица.

Дойде зима и изведнъж синдикатите пощуряха, този път на тема "Марица Изток". А синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов успяха да избълват толкова нелепици за по-малко от половин час ефирно време, че човек да се чуди как да коментира.

Единственото, за което Димитров и Манолов са напълно прави, е, че няма широко коментирана и ясна дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката ни. Обаче и те двамата не блестят много-много с градивни предложения по темата. Работи се на парче – сега в парламента по спешност влезе допълнение за Енергийната стратегия до 2020 година, но то касае изграждане на инфраструктура, с която да поемем идващия от "Турски поток" газ. 2020 година обаче идва де факто след 1 година т.е. няма нищо дългосрочно в случая. Другият по-сериозен диалог през последната година в енергетиката беше да строим или не АЕЦ "Белене" - ще строим, но само ако намерим кой и с блокираща държавна квота по обещанията на ГЕРБ.

Сега Димитров, Манолов, местните синдикални лидери и миньори от "Мини Марица Изток" почнаха да се оплакват от "новите" европейски правила за въглеродните емисии. Да де, но те изобщо не са нови – приети бяха през месец май, 2017 година! А в края на юни, 2017 година енергийният министър Теменужка Петкова трябваше да каже какво ще иска България заради новите стандарти – по предложение на депутатите от ГЕРБ! Да знаете каква ни е позицията, която трябваше официално да бъде обяснена преди година и половина? Нещо синдикатите да ги чухте – дали я знаят, защо не са протестирали, ако не я знаят? Още по-рано, през февруари 2017 година, на кръгла маса на тема "Бъдеще за българския въгледобив" лично зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков обяви, че въглищата в Маришкия басейн ще стигнат за индустриален добив и съответно производство на ток за само още 30 години!

Като имаме предвид всичко това, се получава една ОГРОМНА ДЕМАГОГИЯ. Първо, държавата не планира дългосрочно за енергетиката и си трайка, докато не стане някаква криза и трябва да се гаси пожар. След като бива угасен, продължава да не планира. Второ – синдикатите не реват, когато му е времето, а когато биват активирани поради някаква причина. Сега плачът е как търговията с въглеродни емисии убивала ТЕЦ "Марица Изток 2" - рев обаче нямаше, когато емисиите бяха евтини?! Няма и отговор на въпроса защо поскъпват - дали не е свързано с принципа "търсене - предлагане". За Димитър Манолов обаче е по-лесно да изтресе, че "ще загубим публиката, ако влезем в детайли" какво представлява търговията с квоти на вредни емисии. По-лесно да караме като в поредното тъпо риалити ... Няма и нито думичка от синдикатите за това, че ТЕЦ "Марица Изток 2" ще трябва да престане да работи на въглища рано или късно и че времето всъщност наближава. За синдикатите е най-важно миньорите да си продължат както досега – да, ама не може. И не само заради екостандартите на ЕС, а защото въглищата свършват!

Когато се готвеха "новите" екостандарти за ТЕЦ-овете, говорителят на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио каза, че има "общоизвестни технологии, широко разпространени още от 2010 година насам", с помощта на които може да се постигнат изискванията за отделяне на вредни емисии. Само около пет месеца по-късно Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) реагира шокиращо неадекватно на данни от доклад на WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag, според които през 2013 година ТЕЦ "Марица Изток 2" е убила с отделянето на вредни емисии 730 души, които иначе нямаше да умрат! ИАОС потвърди, че било вярно количеството на отделения серен диоксид в доклада, но докладът бил неточен и агенцията не знаела вярно ли е, че 730 души са си отишли преждевременно, защото са дишали много хубав въздух с помощта на ТЕЦ-а! И още нещо – пак през 2013 година, този път според доклад на ЕК, сме похарчили 3 млрд. евро, които можеше да не харчим, ако въздухът ни не беше с това качество, с което всъщност е! Починали са преждевременно 13 700 души – хоп, в "Мини Марица Изток" колко работеха, да не бяха толкова? Но за Пламен Димитров да умират годишно толкова хора, колкото цял живот работят в "Мини Марица Изток" е "религиозен зелен фанатизъм, завладял света". А с 3 млрд. евро годишно колко ТЕЦ "Марица Изток 2" можем да компенсираме?

Още нещо – в края на октомври, 2017 година, ТЕЦ-овете ни, включително "Марица Изток 2", поискаха една година отсрочка, за да спазят новите екостандарти. Сега, година по-късно, работещите в "Марица Изток 2" тръгнаха на стачка, а синдикатите взеха да искат да се намери начин някой друг да плаща за въглеродните емисии, не самият ТЕЦ. Доста показателно ...

Интересно е и друго – Пламен Димитров откъде знае колко ще струва токът, ако основна суровина е природният газ примерно от "Турски поток", а не въглищата? Откъде знае колко би бил токът от "Белене"? За "Белене" цял доклад от 1000 и кусур страници писаха от БАН, никъде не стана на въпрос цената да е 200 лева на мегаватчас! Специално мен никой не може да ме обвини в любов към явно корупционния проект за АЕЦ "Белене", но от БАН посочиха, че средната борсова цена на тока в региона ще се движи между 70 до 90 евро за мегаватчас и "Белене" трябва да е в тези рамки, за да печели! Курсът на еврото спрямо лева колко е, г-н Димитров? А дали световната икономика и в частност България не живее постоянно в състояние на инфлация, т.е. постоянно поскъпване на стоки, услуги и труд?

В крайна сметка ще припомня материала си "Криза за ток в България ще има – къде са политическите решения?" от 22.02.2017 година и ще задам отново същия въпрос. Ще го обогатя и с друг – синдикатите какво предлагат, освен някой друг да плаща за емисиите на ТЕЦ-овете, които иначе хич не цапали, мантра било (по г-н Пламен Димитров)? Нещо съществено могат ли да предложат, или знаят само да плачат както обикновено? Да попитат държавата публично ей така, между другото, дали е възможно и колко минимум ще струва да се газифицира производството от ТЕЦ "Марица Изток 2"? Каква друга базова мощност може да коменсира ТЕЦ-а? Защото, ако не друго, въглищата ще свършат - дали след 30 години или след 50, но ще свършат, и тогава оправданието с екологията няма да важи. И приказките как Полша си пазела ТЕЦ-овете да не ги хвърлят както хвърлят приказки колко сложна е търговията с вредни емисии. Защото ЕК и за това дава идеи и предложения за преквалификация и пренасочване на икономика - ето ги! Синдикатите ни кога ще коментират? А държавата?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com