Държавата хем защитава ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол" за замърсяване, хем потвърждава уличаващи данни

5679
Държавата хем защитава ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол" за замърсяване, хем потвърждава уличаващи данни
Снимка: БГНЕС

В доклада „Черният облак над Европа: как страните, използващи въглища, разболяват своите съседи“ има неточности. Това твърди в свое официално съобщение Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС).

Припомняме, че докладът е дело на WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag. Съгласно документа през 2013 година българските централи ТЕЦ „Марица Изток 2“ и ТЕЦ „Бобов дол“ са изхвърлили съответно 54 100 тона и 36 600 тона серен диоксид. В специален отговор до Actualno.com на въпрос казва ли ИАОС, че информацията от доклада на природозащитниците за изхвърлените количества серен диоксид не е вярна и ако е така, колко тона серен диоксид са изхвърлили двата ТЕЦ-а през 2013 година, от Агенцията казват следното: "Потвърждаваме данните за количествата емисии на серен диоксид. Те са публични и се докладват от ИАОС към Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсители".

Въглищата - един от тихите убийци в Европа

Близо 23 000 души са починали в резултат на вредното влияние на ТЕЦ-ове, работещи с въглища в ЕС, съобщават в доклад неправителствени о...

Относно това дали ТЕЦ "Марица Изток 2" е отговорна за 730 преждевременни смъртни случая през 2013 година, от ИАОС заявяват, че компетентен орган е здравното министерство.

Според информацията на ИАОС ТЕЦ „Марица Изток 2“ и ТЕЦ „Бобов дол“ са имали сероочистващи инсталации (СОИ) към 2013 година. Това се доказвало лесно – включено е към комплексните разрешителни за работата на двете централи, а те са публично достъпни документи, които могат да бъдат намерени на интернет-страниците на Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна среда. Останалите ТЕЦ-ове, работещи на въглища, също са изградили СОИ, противно на твърдението в доклада, според ИАОС, че повечето от ТЕЦ на въглища в България нямат изградени такива. Изключение правят ТЕЦ “Русе-Изток”, ТЕЦ „Свищов“ и ТЕЦ „Видахим“.

Интересен факт е, че от доклад на ДКЕВР (бел. ред. - вече КЕВР) става ясно, че от октомври 2013 г. на ТЕЦ "Бобов дол" е наложена месечна санкция от 29 691 лева. Причината за тази глоба, определена от РИОСВ – Перник, е наднорменото замърсяване на въздуха от работата на енергиен котел 3 по показател "прах". На дружеството е наложена месечна санкция от 902 лв. и за замърсяването с прах от енергиен котел 1. През 2014 година РИОСВ - Перник издава четири решения за спиране и четири решения за възобновяване на санкцията. А съдебно решение от 2015 година задължава ТЕЦ-а да плати 20 000 лева глоба заради замърсяване. Визуално е констатирано, че от два комина на централата едновременно и организирано се изпускат в атмосферния въздух отпадъчни газове. Това е установено на 22 октомври, 2014 година при проверка на РИОСВ – Перник.

На официалния сайт на ТЕЦ "Марица Изток 2" е посочено, че всички 8 енергоблока работят със сероочистващи инсталации.

48 000 души годишно умират заради замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици причинява всяка година смъртта на 48 000 души, което го превръща в третата предотвратим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com