X
 
 

И на Полфрийман ли ще трябва да плащам обезщетение за нарушени човешки права?

5472 5
photo of И на Полфрийман ли ще трябва да плащам обезщетение за нарушени човешки права?
Снимка: БГНЕС
916 796 лв. Това е общата сума, гласувана от началото на тази година досега на заседания на Министерския съвет за изплащане на обезщетения по дела срещу България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), решени в полза на жалбоподателите. Част от тези пари, колкото и нищожна да е тя, е взета и от моите данъци. Без дори да знам, ЕСПЧ ме е съдил и осъждал десетки пъти по дела, в които нямам дори милиграм вина. Дела, стигнали до Страсбург, защото българската Темида нито е била с превръзка на очите, нито пък везната ѝ е била "калибрирана" по европейските стандарти.

Тези дела не са абстрактни. До тях се е стигнало след грешки – умишлени или неумишлени, на конкретни магистрати или държавни служители. Виновниците обаче на практика "минават метър" и остават ненаказани.

Докато преглеждах решенията на Министерския съвет (МС), се чудех каква вина имам аз, например, по делото "Борисова срещу България в Страсбург". На 13 септември 2010 г. на жалбоподателката бил съставен акт за дребно хулиганство. На другия ден била образувана процедура по Указа за борба с дребното хулиганство и жената се явила във Врачанския районен съд пред съдия. От обясненията в решението на МС става ясно, че на жалбоподателката не е дадено достатъчно време и възможности да организира защитата си. В хода на съдебното заседание ѝ било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се. Освен това не е имала достъп до адвокат. Решението на Районния съд било окончателно, не подлежало на обжалване и не е била налице правна възможност жалбоподателката "да упражни процесуалните си права в съответствие с изискванията за справедлив съдебен процес".

ЕСПЧ съдействал на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство плати на жалбоподателя обезщетение от 3 000 евро...

Да повторя – не виновникът или виновниците за нарушеното право на жената на справедлив съдебен процес ще платят тези 3 000 евро, а българското правителство. С парите на данъкоплатците.

В решенията от заседанията на МС има информация и за други загубени дела в ЕСПЧ – по жалби на арестанти, чиито права са били нарушени, на затворници, изтърпяващи наказанията си при лоши условия, на собственици на реституирани имоти и др.

Както се развива случаят "Джок Полфрийман", вероятно много скоро исковете срещу България в ЕСПЧ ще нараснат с една доста сериозна сума. Условното предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца, осъден за убийството на Андрей Монов, отново повдигна въпроса: Избирателно ли се прилага законът в България? Защо дела, към които има голям обществен интерес, обикновено се решават според очакванията на обществото? И независима ли е, настина, съдебната ни власт, след като решенията ѝ се влияят от външни фактори?

Не съм юрист и не мога да коментирам правните аспекти на случая "Джок Полфрийман". Но като гражданин виждам как политиците се опитват да извлекат от него дивиденти. И не само те...

Не съм и гадател, за да хвърля боб и да предскажа кога и на каква сума ЕСПЧ ще осъди България по жалба на Полфрийман. Ще бъда осъден и аз, защото съм част от България.

 

Автор: Ангел Атанасов

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Мега глупав текст с идея събиране на четения и кликбейт. Много зле обаче.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ама ти да не искаш мутреско от село Банкя или шайката му да плаща? Ми челяка на една заплатка кара па и спестявания нема! Жив да го ожалиш!
 • до автора 3 до автора преди 1 месец Профил на трол?
  Емигрирайте,г-н Атанасов. Плащате за една осакатена съдебна система.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  polovinata ot tia pari triabva da se vzemat ot miliconerskata sgan koiato narushava pravata na horata a ne da se izplashtat ot darjavata
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами и аз не искам. Обаче почти съм сигурен , че автора и ачев ще бъдат против Р.България да напусне този съд защитаваш най вече престъпници и убийци/ както би било с този/. Ще бъдете против едно по сериозно наказателно преследване на тези допуснали всичко това.
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...