Изборният провал – за Бойко Борисов или за Слави Трифонов?

15684
Изборният провал – за Бойко Борисов или за Слави Трифонов?
Снимка: Колаж/Actualno.com

Да, крайният резултат от предсрочните парламентарни избори още не се знае. Разликата е минимална – 6515 гласа повече за ГЕРБ-СДС при 95,22% преброени протоколи. Остатъкът обаче реално е само от чужбина, а там Слави Трифонов 29 014 гласа срещу само 8058 за Бойко Борисов.

Видимо е явно – ГЕРБ се проваля. Съвсем първи, по-малко първи, но само за 3 месеца Борисов и компания губят още 200 000 гласа! Дори наистина да са първи, няма да има по-точно описание на този "успех” от думичката „символично”. Не им мърда загубата на още 15-тина депутати, а с такава парламентарна група вече и дума не може да става да влязат като водеща сила в каквото и да е управление – не че в 46-тия парламент е възможно ГЕРБ да влязат в някакво управление. Въобще, няма как да отречем – Бойко Борисов влезе в серия на 11 юли, след като си каза, че бил за Бразилия срещу Аржентина на финала на Копа Америка (Аржентина спечели), че Англия ще бие Италия на финала на Евро 2020 (скуадра адзура вдигна титлата) – има и такива уикенди, залагащите редовно добре знаят!

За Слави Трифонов обаче ситуацията също е тежка. Със сигурност той искаше с бързите избори след април 2021 година да успее да събере достатъчно депутати за парламентарно мнозинство. Не само от "Има такъв народ" (ИТН), но и от партии, с които ИТН може да работи – "Демократична България” и "Изправи се! Мутри вън!". И за разлика от това кой ще е официално победител, което още не е ясно, ясно е друго – трите формации няма да имат 121 депутати!

Което е само едната беда – другата е, че дори без 121 депутати, дори и ако е не е "съвсем първи", в очите на обществото Трифонов ще носи отговорност за стабилно управление. И макар да говори как резултатът на ИТН е "изумителен", той всъщност е прав, но в най-лошият възможен вариант и от историческа гледна точка. Само да си спомним как дойдоха на бял кон Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов! Те не успяха да вземат властта с поне 121 депутати, но им трябваха едноцифрено число народни представители т.е. един малък коалиционен партньор, за да управляват. При Трифонов това е повече от невъзможно.

С оглед на ситуацията, Слави Трифонов направи своя единствен ход – да обяви правителство на малцинството. И правилно за ИТН заложи на самостоятелен кабинет. При това добре звучащ – да кажем, че Саня Армутлиева може да се счете за спорния момент, който всеки прави. Добре звучащ, до предложението за премиер – Николай Василев! Човек, който влезе в българската политика със Симеон Сакскобургготски и който мина като кукувица през куп министерства. Ако Николай Василев е символът на промяната, значи тотално изхвърлям всякакви речници! Човек, който се появи в политическия ни живот и тръгна от същото котило, от което тръгна и Бойко Борисов - това покрай Царя! Какъвто и да е експерт, той има минало, което, да попитам, за хвалба ли е?

На всичкото отгоре Слави Трифонов обяви и куп приоритети. Показателно е как започна да ги изброява – от най-популистките, като този, че ще построи колкото трябва детски градини. Много болезнена тема в София, НО всъщност, за да свършиш такова нещо, първо законодателно трябва да промениш доста неща! Например, защо в София няма детски градини, особено в някои райони? Защото няма къде да се строят! А защо няма – защото имаше една безогледна, законово уредена реституция през 90-те години на XX век, без мисъл за градоустройство и защото, да го кажа така – колко общински имота, където е било предвидено да се строят градини от онова време, още са общински? Та правителство на малцинството ли ще оправи тези бъркотии?

Заявката да няма структурни приоритети е обяснима предвид формулата "правителство на малцинството". Затова и приоритетите са такива, с които да се трупа рейтинг при изпълнение. Защото за структурни промени трябва стабилно мнозинство. И това вече е дългосрочен план. Предвид "мажоритарният вот" обаче пак се връщаме на добре познатото старо двуличие – ТОВА ТУК! Докато личността, а не системата, е водещото, общество не се строи!

Освен това - понеже постоянно има приказки как ГЕРБ си отива, да го кажа така - тази партия може да си отиде само при управление, изкарало пълен мандат. Защото гласовете ѝ са малко под 650 000 - това е доста. И ако някой иска да я "изчегърта", ще трябва да положи усилия да убеди гласоподавателите, че правосъдието работи без засечка. Иначе там, при феодализма, ще гласуваш ли другояче, освен както казва местният първи - ако искаш да имаш работа и препитание? Правосъдието обаче няма да заработи само ако не е "специализирано" - доста повече трябва, а Слави Трифонов засега не говори повече!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com