Животът трябва да продължи без страх

4365
Животът трябва да продължи без страх

Коментар на редактора:

Салман Рушди: "Аз съм с "Шарли Ебдо", всички трябва да сме с Шарли Ебдо"

"Аз съм с "Шарли Ебдо", всички трябва да сме с Шарли Ебдо", заяви Салман Рушди по повод терористичната атака срещу редакцията на френск...

Атаката срещу "Шарли ебдо" не е просто атака срещу свободата на словото, а атака срещу свободата изобщо. Срещу западния модел на живот, срещу толерантността, срещу развитието.

Няма никакво значение дали автор на тази атака е "Ислямска държава", "Ал Кайда" или някоя друга ислямистка групировка. Важното е, че радикалният ислям иска война със Запада и я води на най-важния фронт - този на съзнанието.

Терористите имат само една цел - страх. Ако успеят да окупират съзнанието на европейците, че светът е място, в което те трябва да се чувстват несигурни и да се съобразяват какво мислят, какво говорят и как го изразяват, значи са постигнали целта си.

Войната срещу свободата е това, което те искат.

В Швеция охраняват художник, нарисувал пророка Мохамед като куче

Шведските власти засилиха охраната на художника Ларс Вилкс, който предизвика полемика през 2007 г. с рисунките си на пророка Мохамед из...

Вчерашната атака не е нито първата, нито последната в тази война.

Ние обаче можем да противодействаме. Не с контранасилие, с паника и с вдигане на тревога. И не специалните служби са тези, които ще спасят положението. Ние ще го спасим. Ако откажем да се страхуваме. Ако откажем да се съобразяваме с догми, толкова закостенели и болни, че вървят срещу самата човешка същност.

Нужна е солидарност. И да продължим да живеем живота си както досега. Човечеството познава войната на оръжията и тя е далеч по-проста и по-лесно предвидима.

На прага сме обаче на цивилизационна война. И само ако удържим победа на фронта на идеологията, само тогава победата на оръжието може да има смисъл и ефект.

Как медиите видяха трагедията в Шарли Ебдо

Варварското нападение над редакцията на френското списание „Шарли ебдо” потресе целия свят. Потресе и нас, екипът на Act...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com