Как да се подготвим за есенната Ковид-19 вълна?

9366
Как да се подготвим за есенната Ковид-19 вълна?
Снимка: iStock

Есента е все още достатъчно далеч, за да се налага човек да се подготвя за нея - може пък и да не дойде, не е задължително, при тия температури в момента изглежда направо невероятно. А и тук се подготвяме за определено изпитание едва след като е свършило, не сме го издържали, но сме си казали, че следващия път вече ще се вземем в ръце - основно защото следващия път изглежда достатъчно далеч, за да можем да си кажем каквото и да било. Но тъй като в момента опасността е да се потрети, нека прегледаме най-ефикасните начини за подготовка за есенната Ковид вълна.  

1. "Няма индикации..."

Новият здравен министър, който и да е той, да казва, че "за момента няма индикации за Ковид вълна" и да повтаря това изречение някъде между 1 септември и 17-ти октомври, така сякаш не е ясно, че прогресията в разпространението на вируса е геометрична и тъкмо тогава ще стига до онова назряване, от което насетне просто ще избухне в същите мрачни числа, които гледахме през последните две години. Някъде около 1 ноември вече ще е късно за каквото и да било - тогава ще може да се направи това, което през миналата година направи Стойчо Кацаров - да се помолим дружно на пресконференция и това е.

2. "Фатката е да се пазиме" 

Знаменитата фраза, произнесена от Бойко Борисов в разгара на първата есенна вълна, е винаги валидна, винаги фатка. Отново ще може да се припомня на всички, които търсят някакъв много хитър и изобретателен начин да се справят с коронавируса. Предвид ситуацията в болниците, ваксините, линейките и прочие, фатката остава една - пайте се. 

3. Отново да поканим Мангъров 

Нека телевизиите отново се разсипят да канят Мангъров, който да каже, че в едисикоя болница са починали едисиколко ваксинирани, и после от болницата да кажат, че не, няма нищо такова, всъщност не са починали. И също: нека Мангъров направи отново великия статистически фокус за наивници, в който да цитира държава с огромен брой ваксинирани и много голям брой заразени, намеквайки някаква изумителна конспирация, а всъщност умело пропускайки статистиката за смъртността - така сякаш ваксината пази от заразяване, а не от тежко протичане на заболяването и не е видимо, че именно страните с висока степен на ваксинация имат много по-ниска смъртност. 

4. Да питаме "Докога всички ще говорят за коронавируса, нямаше ли война"

Преди да започне войната в Украйна разяреният въпрос бе: "Докога ще слушам за коронавируса?". Дойде войната и въпросът стана ехиден: "Какво стана, защо никой не говори вече за коронавируса?". А сега предстои пореден обрат. Той ще звучи така: "Какво стана, защо вече никой не говори за войната, а за коронавируса"? Общото настроение, че за каквото и да се говори, то конспиративно спестява онова, за което наистина трябва да се говори - но когато се проговори тъкмо за спестяваното, това вече започва да изглежда подозрително - защо тъкмо сега, а не навремето, му обръщаме внимание? Тъй или иначе, най-добрият начин да се подготвим за есенната вълна, е да сме сигурни, че тя е, за да отвлече вниманието от войната. Както войната отвлича вниманието от коронавируса. Както вниманието отвлича вируса от короната. И както войната отвлича короната от вируса. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com