Как и кога ще свърши Криминалният преход?

9329
Как и кога ще свърши Криминалният преход?
Снимка: БГНЕС

( ... предвид призива на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за отправено питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията)

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.).

Иван Гешев, главен прокурор на Република България (29.01.2020):

"Не са СРС-та. Така, това, което е в медиите и беше публикувано в прессъобщение на прокуратурата, е постановление за спиране (на досъдебно производство), извадки от него по-скоро, за което има разрешение на наблюдаващите прокурори".

"Искаме този криминален преход да свърши", каза още държавен обвинител номер едно през вчерашния 29 януари, 2020 година.

Определено искаме – но как ще свърши? Този въпрос е толкова важен, колкото и кога ще свърши, просто защото искаме да знаем какво ще започне след това. Ако ще караме като приказката "Пременил се Илия, погледнал се – пак в тия", тогава няма смисъл. А подозренията, че точно така ще стане, си остават.

Наказателен кодекс

Чл. 145а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

Законопроект на Валери Симеонов за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Чл. 48а: Лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз.

Преходни и заключителни разпоредби

Параграф 5 (1): Лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", се прекратяват след изтичането на три месеца, считано от влизане на закона в сила.

Предложение на финансовото министерство за Закон за Националната агенция по хазарта

Преходни и заключителни разпоредби

Параграф 3 (1) Образуваните и неприключили производства по издаване на лицензи пред закритата Държавна комисия по хазарта се разглеждат по реда на този закон. (2) Издадените от Държавната комисия по хазарта лицензи запазват действието до изтичане на срока им.

Първо, вижте какво пише в Наказателния кодекс за работата със СРС. После можете да разгледате законодателната дейност за хазарта – и след това да си припомните колко пъти Валери Симеонов публично обяви, че още не е чел закона, предлаган от финансовия министър Владислав Горанов и подопечните му, а след като вече нямаше как да не го е чел - мина време все пак, обясни, че двата законопроекта са тотално различни. За справедливост ли говорим или за глутници, борещи се за надмощие и помитащи всичко по пътя си? Мерси на втория вариант – същият като досегашния!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com